Zastava Bosne i Hercegovine

DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT DOSTUPAN PUTEM PORTALA EUPRAVA: Građani mogu preuzeti potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima različitih testiranja na ovu zaraznu bolest


Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da od 12. maja 2021. godine svi građani Srbije mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima različitih testiranja na ovu zaraznu bolest.

Jovanović je objasnio da Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja.

Prema njegovim rečima, sertifikat predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

On je ukazao na to da Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži i podatke o tome da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa, naveo je direktor Kancelarije, dodavši da je za dobijanje tog sertifikata potrebno da građani budu registrovani na portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja ove opcije, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za nekoliko minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na portalu eUprava dostupno je OVDE.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

  • za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine "Astra Zeneka";
  • za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 časa i ukoliko su negativni;
  • za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.
Izvor: Vebsajt Vlade, 12.05.2021.
Naslov: Redakcija