Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O TEHNIČKIM ZAHTEVIMA ZA PROIZVODE I OCENJIVANJU USAGLAŠENOSTI: Pojednostavljuje se postupak inostranih isprava, posebno sertifikata izdatih od strane tela u EU, preciziraju obaveze privrednika u lancu isporuke proizvođača, uvoznika, distributera


Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti omogućava rasterećenje privrede i olakšavanje trgovine, izjavila je ministarka privrede Anđelka Atanasković, predstavljajući u Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog zakona.

Atanaskovićeva je ukazala da se pojednostavljuje postupak inostranih isprava, posebno sertifikata izdatih od strane tela u EU, jer primenjuje iste tehničke zahteve kao i Srbija.

Ona je dodala da se Predlogom zakona sprečava nelojalna konkurencija, jer se preciziraju obaveze privrednika u lancu isporuke proizvođača, uvoznika, distributera.

Propisuje se, takođe, pravni osnov za formiranje saveta za kvalitet, odnosno savetodavno telo koje će uključiti u rad širu stručnu javnost i zainteresovane strane, što će obezbediti bolju stručnu podršku u toj oblasti.

Prema njenim rečima, Zakonom se propisuju zahtevi za laboratorije i tela koje kontrolišu ili sertifikuju proizvode, tako što se uređuju opšti zahtevi za imenovanje tela za proizvođača, za ocenjivanje usaglašenosti obaveze imenovanog tela u vezi sa angažovanjem podizvođač.

Atanaskovićeva je navela i da će novi zakon stvoriti okvir za uklanjanje nepotrebnih prepreka u trgovini.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.05.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija