Zastava Bosne i Hercegovine

PRЕDLOG URЕDBЕ O PRЕVЕNTIVNIM MЕRAMA ZA BЕZBЕDAN I ZDRAV RAD ZA SPRЕČAVANJЕ I ŠIRЕNJЕ ZARAZNЕ BOLЕSTI COVID-19 IZAZVANЕ VIRUSOM SARS-COV-2: Poslodavac će biti dužan da donese plan sprovođenja preventivnih mera, da upozna zaposlene sa njihovim obavezama i pravima, da obezbedi dovoljno zaštitne opreme i dezinfekciju obuće pre svakog ulaska u prostorije poslodavca. Uključivanje rashladnih uređaja se ne preporučuje, osim ako je zaposleni sam u prostoriji. Poslodavac će takođe biti dužan da obezbedi četiri kvadratna metra radnog prostora po zaposlenom, odnosno najmanje dva metra fizičke distance između radnika, uz eventualno postavljanje zaštitnih barijera. U zavisnosti od delatnosti koju poslodavac obavlja, uredbom će biti predviđena i mogućnost rada u smenama


I po ukidanju vanrednog stanja kada u Srbiji na snazi ostaju vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, koje će morati da se sprovode preventivno da bi se sprečilo dalje širenje virusa korona. To, faktički, znači da će poslodavci, kada radnici u većem broju počnu da se vraćaju na posao, morati kao i dosad da im obezbede svu neophodnu zaštitnu opremu dok se nalaze na svom radnom mestu. Na to ih, bez obzira na to da li je na snazi vanredno stanje ili ne, obavezuje Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017 - dr. zakon), a u pripremi je i vladina posebna uredba o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19, koja će takođe biti obavezujuća za poslodavce, ali i za radnike.

- Dužnost poslodavca jeste da nabavi i obezbedi zaštitnu opremu za svakog zaposlenog. O tome radnik ne treba uopšte da vodi računa. Pod takvom opremom se podrazumevaju maske, rukavice, viziri, sredstva za dezinfekciju... To, između ostalog, piše i u Predlogu uredbe o prеvеntivnim mеrama za bеzbеdan i zdrav rad za sprеčavanjе i širеnjе zaraznе bolеsti COVID-19 izazvanе virusom SARS-CoV-2, na koju ovih dana treba da damo mišljenje i predloge za eventualnu doradu, da bi se što pre usvojila - otkriva Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, očekujući da će uredba uskoro biti na snazi.

Do tada, poslodavci će morati da se pridržavaju preventivnih zaštitnih mera i obezbede neophodnu opremu za rad svojih zaposlenih u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu. Ukoliko radnik primeti da mu poslodavac nije obezbedio sredstva za ličnu zaštitu zdravlja ima mogućnost da odbije da radi, bez posledica po svoj radni status. To je, kako dodaje Vuković, njegovo zakonsko pravo, ali isto tako, ako radnik ne poštuje mere koje su propisane zakonom, poslodavac može da ga kazni, isto kao i inspekcija rada.

U najavljenoj uredbi o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad biće bliže pojašnjene obaveze poslodavaca, ali i zaposlenih. Poslodavac će tako biti dužan da donese plan sprovođenja preventivnih mera, da upozna zaposlene sa njihovim obavezama i pravima, da obezbedi dovoljno zaštitne opreme i dezinfekciju obuće pre svakog ulaska u prostorije poslodavca... Kako ističe dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, uredba će biti usvojena da bi se sprečilo dalje širenje zaraze kovid 19.

- Ovim obavezujućim dokumentom biće ograničeno i korišćenje klima-uređaja u prostorijama poslodavaca. Uključivanje rashladnih uređaja se ne preporučuje, osim ako je zaposleni sam u prostoriji. Poslodavac će takođe biti dužan da obezbedi četiri kvadratna metra radnog prostora po zaposlenom, odnosno najmanje dva metra fizičke distance između radnika, uz eventualno postavljanje zaštitnih barijera. U zavisnosti od delatnosti koju poslodavac obavlja, uredbom će biti predviđena i mogućnost rada u smenama - nabraja dr Savić.

Ipak, radnici se često pitaju da li će poslodavci biti u obavezi da im obezbede i zaštitnu opremu van radnog mesta. Naime, da bi uopšte došli do posla, moraju da nose rukavice i maske u javnom prevozu.

- U tom slučaju poslodavac nije dužan da im obezbedi opremu. Podrazumeva se da zaposleni ipak štite sebe i sami brinu i o sopstvenom zdravlju, a onda i o zdravlju drugih - dodaje dr Savić.

Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, za poslodavca sa svojstvom pravnog lica koji zaposlenom ne obezbedi rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, propisana je novčana kazna od 800.000 do 1.000.000 dinara. Za odgovorno lice u pravnom licu propisana novčana kazna iznosi od 40.000 do 50.000 dinara. Za isti prekršaj, za poslodavca koji je preduzetnik propisana je novčana kazna u iznosu od 400.000 do 500.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 06.05.2020.
Naslov: Redakcija