Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O RADNOM VREMENU OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA: OD 1. MAJA 2016. GODINE RADNO VREME PRIVREDNIH SUBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA UGOSTITELJSKA DELATNOST ILI PRUżAJU UGOSTITELJSKE USLUGE, RADNIM DANIMA JE DO 23, A VIKENDOM DO 24 SATA. DUżE RADNO VREME, DO 3 SATA POSLE PONOćI, DOZVOLJENO JE SAMO UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA KOJI SU SMEšTENI U POSLOVNIM ZGRADAMA I NA PLOVILIMA, A ZA TO MORAJU IMATI POSEBNU DOZVOLU GRADSKE UPRAVE ZA PRIVREDU


Novosadski ugostitelji zabrinuti su za budućnost svoje delatnosti, pre svega nakon početka primene gradske Odluke o radnom vremenu objekata u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost na teritoriji grada Novog Sada ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015 - dalje: Odluka), kojom je propisano da kafići petkom i subotom mogu raditi do ponoći.

Ugostitelji su se ove nedelje okupili kako bi zajednički podelili probleme sa kojima se susreću, a nekadašnji predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević je ocenio da ugostiteljima opada poslovna sposobnost, te da sve češće nisu u mogućnosti da izmiruju čak i osnovne potrebe i troškove. Zbog toga ih je najnovija zabrana dodatno pogodila.

Vlasnici novosadskih lokala o svojim problemima su u nekoliko navrata diskutovali sa gradskim čelnicima, a jedno od najbitnijih pitanja je novonastala situacija sa radnim vremenom. Nakon donete Odluke o kraćem radnom vremenu vikendom, kafići i noćni klubovi koji se nalaze u stambenim objektima, pre svega u gradskom jezgru daleko teže će doći do dozvole koja bi im omogućila da rade duže.

Klubovi i kafići koji se nalaze u poslovnim objektima, ali pod uslovom da se ne nalaze pored stambenih zgrada, mogu podneti zahtev, a neke od poznatih odrednica su da moraju imati i uređaje za merenje buke, protivpožarnu zaštitu, kao i da vatrogasna vozila moraju imati pristup lokalu. A npr. vatragosno vozilo ni iz jednog pravca ne može ući u Ulicu Laze Telečkog, poznatoj po velikom broju mesta za dobar noćni provod.

Podsetimo, Odluka se primenjuje od 1. maja 2016. godine. Komunalna inspekcija je redovno obilazila lokale, pa su skoro svi bili zatvoreni posle ponoći prethodna dva vikenda. Zato je većina Novosađana ostala uskraćena za planirani provod, pre svega jer ih je zatekla ova gradska novina.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 11.05.2016.
Naslov: Redakcija