Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O UPISU UČENIKA U SREDNJU ŠKOLU: PROPISANO JE RANGIRANJE KANDIDATA ZA UPIS U GIMNAZIJE I STRUčNE čETVOROGODIšNJE šKOLE. PRAVO NA UPIS IMAćE KANDIDATI SA NAJMANJE 50 BODOVA. NOVOST JE DA SE NEćE RAčUNATI BODOVI SA TAKMIčENJA


Gimnazije i srednje škole moći će da upišu 77.749 učenika u prvi razred, što je za oko deset odsto više nego što broji generacija osmaka - osnovnu škola završava 70.335 učenika. Ove godine više đaka moći će da se upiše na zanate, jer je Pravilnikom o upisu učenika u srednju školu ("Sl. glasnik RS", br. 41/2014, 37/2015, 46/2015, 75/2015 i 39/2016) uveden prag od minimum 50 bodova za upis na četvorogodišnje školovanje.

U srednjim medicinskim školama povećane su kvote na trogodišnjim, a smanjene na četvorogodišnjim profilima, a pojedine ekonomske i pravne škole ostala su bez odeljenja, da bi se taj broj prelio na gimnazije. Od ukupnog broja slobodnih mesta 23,3 odsto je u gimnazijama, ostale su u stručnim školama. Najviše ih je u oblasti ekonomije, prava i administracije, gde će moći da se upiše 9.070 učenika.

- Strategijarazvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 107/2012) predviđa da se 40 odsto učenika upisuje u gimnazije, pa se trudimo da svake godine taj procenat pomalo povećavamo. Ove godine smo na 23,3 odsto - objašnjava Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Kvote su malo smanjene u oblasti ekonomije i prava, jer deca sa ovih četvorogodišnjih profila najčešće upisuju fakultete, pa je onda logičnije da idu u gimnazije.

Promena u odnosu na prošlu godinu je, kaže Marković, i to što je u medicinskim školama, na koje je tradicionalno najveća navala, smanjen broj na četvorogodišnjim, a povećan na trogodišnjim profilima. Ukupan broj mesta ostao je isti.

- Bilo nam je važno da u manjim sredinama otvorimo više trogodišnjih profila, da se ne desi da neka deca, ako ne dostignu prag od 50 bodova, koliko treba za četvorogodišnje škole, ostanu neupisana. Ukoliko neki dobar đak ne upiše ono što želi u svom mestu, on će da putuje i u susedno. Ako loš đak ostane upisan, velika je šansa da će da odustane od školovanja. Upravo to želimo da sprečimo - objašnjava Marković. - Tako smo povećali kvote na medicinskim profilima maser i negovatelj, ali i na drugim trogodišnjim profilima.

Na četvorogodišnjim profilima će biti više mesta samo na novom profilu operater za izradu nameštaja, na koji će moći da se upišu učenici u Užicu i Subotici.

Prema upisnim kvotama, 8.345 đaka moći će da se upiše na mašinske smerove, 8.184 u elektrotehničke škole, a u trgovinske, turističke i ugostiteljske ukupno 6.986 učenika. Škole za poljoprivredu i obradu hrane mogu da prime 5.900 prvaka, a na medicinske i profile za socijalnu zaštitu mogu da se upišu 5.702 đaka. Ukoliko bude interesovanja, građevinske škole spremne su da prime 2.101 učenika.

Najmanja je kvota za oblast hidrometeorologije - gde se upisuju samo dva odeljenja, i to u Beogradu - ukupno 60 učenika.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 11.05.2016.
Naslov: Redakcija