Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU: ZA PREKRšAJ PRODAJE ALKOHOLA MALOLETNOM LICU, KOJE NIJE NAVRšILO 16 GODINA żIVOTA, PRAVNO LICE MOżE DOBITI NOVčANU KAZNU OD 200.000 DO 500.000 DINARA, PREDUZETNIK OD 50.000 DO 200.000 DINARA, A ODGOVORNO LICE U PRAVNOM LICU OD 20.000 DO 100.000 DINARA


Da li znate šta vam je sve zabranjeno zakonom ukoliko imate manje od 18 godina? Među prvima na spisku svakako je konzumiranje alkohola. Paradoks je pak da dok je u Srbiji zabranjena prodaja alkohola i cigareta maloletnicima, zabranjeno je i legitimisanje, te je tako sve ostavljeno slobodnoj proceni trgovaca i ugostitelja.

A upravo kroz to vrzino kolo policije, inspekcija, trgovaca i ugostitelja, maloletnici prolaze kada noću ulaze u klubove u kojima se toče neograničene količine alkohola.

Ugostiteljima je često preči profit nego zakon, pa tako konzumiranje alkohola i izlasci do kasno postaju sasvim normalni maloletnicima.

Vlasnik jednog novosadskog lokala objašnjava da u njegov pab retko pokušaju da uđu osobe koje imaju ispod 18 godina, ali i da im je sa druge strane teško da po izgledu procene koliko neko ima godina, te ih zamole da im pokažu ličnu kartu.

"Oni nisu u obavezi da nam daju ličnu kartu na uvid, ali ako nam ne daju, mi ih zamolimo da izađu iz lokala zato što neće biti usluženi, jer ne možemo da budemo sigurni da li su maloletni ili su punoletni", navodi ovaj ugostitelj.

Problem slikovito opisuju proslave 18-tih rođendana. Ovaj ugostitelj tvrdi da često ima ponude da iznajmi lokal za proslavu punolestva, međutim, u poslednjih 10 godina izbegava to da radi, jer roditelji neće da prihvate odgovornost za decu koja konzumiraju alkohol.

U prebacivanju odgovornosti između roditelja, inspekcije, ugostitelja, taj problem mogla bi da reši, čini se, jedino policija. Ugostitelji pak tvrde da već nekoliko meseci nije bilo racije po lokalima u ulici Laze Telečkog, a i kada je bude, ona se najčešće sprovodi po dojavi. Istovremeno, tvrde ugostitelji, policija svakodnevno prolazi tom ulicom, i jedino ona, uz komunalnu policiju, može da legitimiše ljude.

U Policijskoj upravi u Novom Sadu rekli su da, shodno članu 21. Zakona o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), za prekršaj prodaje alkohola pravno lice može dobiti novčanu kaznu od 200.000 do 500.000 dinara, preduzetnik od 50.000 do 200.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara.

Obučeno obezbeđenje imaće dozvolu da traži legitimaciju od janura 2017. godine, a do tada, sve ostaje na proceni obezbeđenja i ugostitelja.

Izvor: Vebsajt RTV, Milica Kuzmanov, 10.05.2016.
Naslov: Redakcija