Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSTIGNUT SPORAZUM O OKONČANJU PRVE REVIZIJE ARANŽMANA SA MEĐUNARODNIM MONETARNIM FONDOM: SRBIJI ćE NA RASPOLAGANJU BITI 146 MILIONA EVRA


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i predstavnik Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Zuzana Murgasova saopštili su da su ova finansijska institucija i Vlada Srbije postigli sporazum o okončanju prve revizije stend-baj aranžmana koji je odobren našoj zemlji.

Murgasova je na konferenciji za novinare objasnila da je sa Vladom Srbije postignut sporazum na nivou tima, koji sada treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor MMF-a kako bi se okončala prva revizija sporazuma.

Srbiji će na raspolaganju biti 146 miliona evra, precizirala je ona i ukazala na to da je Vlada Srbije najavila da ne namerava da povlači sredstva iz stend-baj aranžmana.

Murgasova je ocenila da je ekonomska perspektiva u Srbiji u određenoj meri poboljšana, i konstatovala da je nepokolebljiva primena zdravih ekonomskih politika i reformi od ključne važnosti za postizanje privrednog rasta.

Prema njenim rečima, fiskalni rezultati u prvom kvartalu ove godine u skladu su sa ciljevima predviđenim programom, pri čemu je većina mera fiskalne konsolidacije sprovedena u skladu sa budžetom za 2015. godinu.

Vujović je saopštio da će odluka o poskupljenju cene struje biti doneta početkom juna, zajedno sa programom restrukturiranja EPS-a.

Ministar je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja godine imati pozitivan privredni rast, a prema njegovim rečima, promenjene su projekcije rasta sa minus 0,5 na nula. 

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 12.5.2015.