Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U APRILU 2014. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 10.447,6 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 331 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga.

U toku aprila veći devizni priliv ostvaren je po osnovu prodaje na domaćem finansijskom tržištu hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 123,6 miliona evra i korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 32,4 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 154,0 miliona evra, izmirivanja obaveza prema inostranim kreditorima od 49,6 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu od 22,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, iznosile su na kraju aprila 7.340,0 miliona evra.

Aprilski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu od 368,5 miliona evra bio je za 75,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.791,8 miliona evra.

Dinar je u aprilu nominalno deprecirao prema evru za 0,3%, a Narodna banka Srbije je u istom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza u iznosu od 110,0 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.5.2014.