Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS OBAVILA RASPRAVU U NAČELU O PREDLOGU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički upoznala je narodne poslanike sa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Udovički je objasnila da je svrha izmena ovog dokumenta otklanjanje slabosti važećeg zakona, kao i dosledno i jasno uređenje materije koja se odnosi na nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ona je navela da je u predlogu izmena ovog zakona jasno regulisana uredba kojom se garantuje upravno-sudska zaštita protiv svih akata koje državna uprava donese u njegovoj primeni.

Takođe, ovim dokumentom detaljno je regulisana procedura izbora nacionalnih saveta, pri čemu će se svi redovni izbori održavati istog dana, objasnila je potpredsednik Vlade.

Prema njenim rečima, vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora za nacionalni savet postaje Republička izborna komisija, umesto nadležnog ministarstva.

Predlog zakona, kako je navela, predviđa mogućnost obustavljanja izbora za članove nacionalnog saveta, koje potom dovodi do brisanja nacionalnog saveta iz registra.

Uslov za stvaranje nacionalnog saveta i na taj način ostvarivanje njegovih i nadležnosti organa koji iz njega proizlaze, jeste upis pripadnika manjine u poseban birački spisak nacionalne manjine, objasnila je ona.

Predložene izmene su prošle veoma široku javnu raspravu, tokom koje su konsultovane sve nacionalne manjine, podsetila je Udovički.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 12.5.2014.