Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA: Kazna od 50.000 dinara za prodaju elektronske cigarete maloletnicima


Imam 15 godina i redovno u kiosku ispred zgrade kupujem “paf” (vejp). Traje mi nekoliko dana, a ako imam novca kupim onaj od više “cimova” pa ga koristim do dve nedelje. Mogu da biram da li ću sa nikotinom ili koji procenat nikotina želim. I nikada me niko nije pitao za ličnu kartu ili da li imam dovoljno godina - priča učenica beogradske srednje škole. Kako kaže, elektronske cigarete ne bi mogla da kupi kod prodavaca poznatog brenda koji prodajna mesta ima uglavnom u tržnim centrima, jer tamo zahtevaju da korisnik bude punoletan. Cigarete, dodaje, nosi i u školu, a konzumira ih i tokom odmora u učionici, pa čak i na času, jer bira mirise koji ne liče na duvan, pa ih i ne primete.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je da počinje sa izmenom Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021) u delu koji se odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.

Iz Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine navode da sprovedena istraživanja u Srbiji pokazuju da sve veći broj maloletnika konzumira elektronske cigarete i slične proizvode. Zdravstvena istraživanja pokazuju da osim pare ovi proizvodi sadrže i kancerogene sastojke.

- U ovom trenutku elektronske cigarete i drugi proizvodi poput “vejpa” su lako dostupni maloletnicima, mogu da ih nabave u lokalnim marketima, kioscima, pa čak i u kafićima. U zakonodavnom sistemu Srbije ovo pitanje nije regulisano, ne postoji definicija elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina, kao ni zabrana prodaje istih maloletnicima. Zato je bila neophodna hitna regulatorna akcija koja će doneti zabranu i kontrolu prodaje, usluživanja i poklanjanja elektronskih cigareta sa ili bez nikotina kao i drugih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, kažu u resornom ministarstvu. Objašnjavaju da je važećim Zakonom o zaštiti potrošača propisana zabrana prodaje, usluživanja i poklanjanja alkoholnih pića, uključujući pivo, duvanske proizvode ili pirotehnička sredstva, mlađim od 18 godina, kao i da u slučaju sumnje da potrošač ima manje od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkohol, duvanski proizvod ili pirotehnička sredstva dok potrošač ne omogući trgovcu uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

U međuvremenu su se pojavili novi proizvodi koji po svojoj prirodi nisu duvanski proizvodi i u pravnom sistemu Srbije oni do sada nisu prepoznati, pa se stvorila obaveza da zaštita maloletnika obuhvati i ovu robu. Novim rešenjem sankcionisaće se trgovac novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara ako maloletniku proda, usluži ili pokloni elektronsku cigaretu ili drugi proizvod sa ili bez nikotina.

Na ovaj problem ukazalo je i Udruženje “Roditelj” koje je u nedavno sprovedenom istraživanju saopštilo da su elektronske cigarete neprihvatljivo lako dostupne maloletnicima od 13 do 17 godina u maloprodaji. Kontrola starosne dobi u trgovinama i trafikama je, kažu, gotovo nikakva iako zakon propisuje zabranu prodaje nikotinskih proizvoda mlađim od 18 godina i daje pravo prodavcu da zatraži lični dokument sa slikom.

- Anketa je pokazala da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju “vejp”, to kupuje posle škole, a znatno manji procenat odgovora glasi “na odmoru” i “vikendom, u slobodno vreme”. Čak 81,3 odsto ispitanika zna šta je “vejp”, dok je 18,8 procenata njih čulo, ali ne zna o čemu je reč. Veći deo ispitanika, njih 62,5 odsto se izjasnilo da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 već konzumenti - navode iz ovog udruženja.

Prema istom istraživanju, 63 odsto roditelja je razgovaralo sa decom o tome, dok 32 procenta nije. Ono u čemu su gotovo svi ispitanici bili saglasni jeste to da bi prodaja ovih proizvoda morala biti zabranjena maloletnicima. Upravo zbog toga je ovo udruženje apelovalo da bi trebalo sprovesti niz aktivnosti koje će biti, pre svega, usmerene na podizanje svesti o ovom problemu, kao i na podizanje stepena formalne i adekvatne informisanosti, ali i konkretnih koraka u pravcu zaštite maloletnika.

Istraživanje je pokazalo da čak 83,3 odsto dece tvrdi da “do elektronskih cigareta dolaze lako” i da ih “prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina”. Samo 16,7 odsto kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim osobama, dok većina roditelja navodi da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode. Inače, čak 78 procenata roditelja tvrdi da njihova deca ne koriste elektronske cigarete, a 46 odsto njih je reklo da znaju da to njihovi prijatelji konzumiraju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 07.04.2023.
Naslov: Redakcija