Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Poljoprivrednici ne mogu da konkurišu za subvencije bez elektronske registracije, a rok za prijavu gazdinstava je neograničen


Uprava za agrarna plaćanja objavila je da je od 6. aprila omogućena registracija novih poljoprivrednih gazdinstava u novom elektronskom registru eRPG. Kako se navodi, ovo je obavezan i neophodan korak za poljoprivrednike ukoliko žele da apliciraju za subvencije u narednom periodu, ali iz Uprave naglašavaju da je rok za prijavu gazdinstava neograničen.

Prema rečima agroanalitičara Milana Prostrana, za većinu vlasnika malih gazdinstava, pogotovo za starije ljude, registracija je suviše komplikovana jer nisu dovoljno obučeni da koriste nove tehnologije. Takođe, to za njih predstavlja i dodatni trošak jer mnogi ni ne mogu da priušte pametne telefone.

Ipak, da bi poljoprivrednici mogli da konkurišu za državne subvencije moraju biti prijavljeni u registru eRPG.

Poreski savetnici objašnjavaju da vlasnici gazdinstava mogu na dobrovoljnoj bazi da se opredele za upisivanje u Registar poljoprivrednih gazdinstava, čime stiču pravo na podsticaje, ali i ulaze u sistem PDV-a, jer se njihovo poslovanje smatra agrobiznisom.

Poljoprivredno gazdinstvo u registru vodi se u aktivnom ili pasivnom statusu. Poljoprivredno gazdinstvo koje u registru ima pasivan status ne može ostvariti pravo na podsticaje. Treba istaći da gazdinstvo nema pravni subjektivitet kao takvo, ali se registracijom stvaraju preduslovi za ostvarivanje prava na podsticaje u okviru agrarne politike.

Dakle, poljoprivredno gazdinstvo predstavlja vid organizovanja poljoprivredne proizvodnje, dok su nosioci prava i obaveza pravna ili fizička lica koja tu delatnost obavljaju u okviru gazdinstva kao proizvodne jedinice.

Poljoprivrednik čiji ukupan promet dobara i usluga u prethodnih 12 meseci nije veći od osam miliona dinara nema obavezu obračunavanja PDV-a i nema pravo iskazivanja PDV-a u računima. Takođe, u tom slučaju poljoprivrednik nema pravo na odbitak prethodnog poreza i nije dužan da vodi evidenciju propisanu ovim zakonom.

Vlasnik gazdinstva može da se opredeli za obavezu plaćanja PDV-a podnošenjem evidencione prijave nadležnom poreskom organu i u tom slučaju stiče prava i obaveze koje obveznik PDV ima po zakonu. U tom slučaju, obaveza plaćanja poreza na dodatu vrednost traje najmanje dve godine, a nakon isteka tog roka, obveznik može da podnese zahtev za prestanak obaveze nadležnom poreskom organu.

PDV nadoknada priznaje se poljoprivrednicima koji izvrše promet poljoprivrednih i šumskih proizvoda, odnosno poljoprivrednih usluga, obveznicima.

Otkupljivači obveznici PDV-a dužni su da obračunaju PDV nadoknadu u iznosu od osam procenata na vrednost primljenih dobara i usluga, o čemu izdaju dokument za obračun, odnosno priznanicu. U obavezi su i da obračunatu PDV nadoknadu isplate poljoprivrednicima u novcu uplatom na tekući račun.

“Obveznici imaju pravo da odbiju iznos PDV nadoknade kao prethodni porez, ukoliko su PDV nadoknadu i vrednost primljenih dobara i usluga platili poljoprivredniku”, ističu poreznici.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 07.04.2023.
Naslov: Redakcija