Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Članovi nadzornih odbora akcionarskih društava nisu javni funkcioneri i nisu u obavezi da prijavljuju imovinu


Upozorenje Transparentnosti Srbije da će izmene Osnivačkog akta i Statuta JP “Elektroprivreda Srbije” imati veoma štetne posledice na primenu antikorupcijskih zakona, navelo je javnost na pomisao da to opet neko stvara lošu sliku o naporima koji su učinjeni da do transformacije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo dođe. Između ostalog u dopisu Transparentnosti je pisalo da direktori i članovi Nadzornog odbora (NO) neće morati da prijavljuju imovinu, da se direktori neće birati na konkursu mada to nisu ni do sada…

“Politika” je tim povodom uputila pitanje nadležnima u Ministarstvu energetike i dobila odgovor da u skladu sa Zakonom o privrednim društvima("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018, 95/2018, 91/2019 i 109/2021), članovi NO akcionarskih društava nisu javni funkcioneri i neće biti u obavezi da prijavljuju imovinu. Očekivanja su da će se Nadzorni odbor boriti da upravljački tim čine najkvalifikovaniji kadrovi sa međunarodnog tržišta rada kroz atraktivne uslove angažovanja, a na osnivaču je da vrednuje rezultate rada menadžmenta na kraju svake poslovne godine. Cilj je da se odaberu najkompetentniji stručnjaci do kojih će se doći adekvatnom selekcijom kadrova.

Upitani čime potkrepljuju tvrdnje da će EPS nastaviti da obavlja funkciju od opšteg interesa iz Ministarstva energetike odgovaraju da je Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014, 95/2018 - dr. zakon i 40/2021) iz 2014. godine propisano da su proizvodnja struje, snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko, kao i sve ostale delatnosti koje obavlja EPS energetske delatnosti koje se vrše u skladu sa tržišnim principima, odredbama Zakona o energetici, kojim je izvršeno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije. Zakonom o energetici od 2014. snabdevanje građana i malih kupaca strujom nije delatnost od opšteg interesa, pa to ne može ni ostati. Dodatno, u prelaznim i završnim odredbama Statuta, navedeno je da društvo nastavlja da obavlja javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.

Iz Ministarstva s druge strane navode da nije tačno da EPS više neće biti u obavezi da podnosi izveštaj o poslovanju. Statutom je propisana obaveza NO da podnosi izveštaje o radu Skupštini akcionara preko koje će osnivač biti informisan o uspehu rada kompanije i vršiti svoja prava. Predstavnik osnivača biće u obavezi da podnete izveštaje NO dostavi nadležnim ministarstvima vlade, kako bi isti bili razmotreni radi analiza i odobravanja.

Upitani kako će se novi statut firme odraziti na cenu struje, ko će je ubuduće određivati AERS na predlog EPS-a ili ne, naglašavaju da cena struje ni na koji način nije obuhvaćena promenom Statuta i pravne forme EPS-a i ostaje u nadležnosti AERS-a, po Zakonu o energetici.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 07.04.2023.
Naslov: Redakcija