Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ADVOKATURI: Preporuke disciplinskog tužioca Advokatske komore Beograda podelile advokaturu


Preporuke koje je disciplinski tužilac Advokatske komore Beograda Biljana Kajganić poslala advokatima i pripravnicima, a koji se odnose na zabranu jurnjave za novcem nauštrb etičkog kodeksa advokata, izazvale su različite reakcije. Dok jedni misle da je krajnje vreme da se uvede red u "srozanu" profesiju, dotle drugi smatraju da je reč o ratu unutar komore i demonstraciji sile.

Advokat Jelena Stojić u načelu podržava preporuke, ali se plaši da sankcionisanje onih koji ih krše ne bude selektivno:

- Stanje je još gore nego što je opisano u tim preporukama. Nedavno sam Advokatskoj komori Vojvodine prijavila kolegu koji je stranci rekao da je izgubila parnični postupak za naknadu nematerijalne štete iako ga je dobila, a on je pokupio i iznos naknade koji joj je dosuđen i troškove postupka. Nije čak platio ni takse za izvršiteljske usluge, već je ženi stiglo rešenje da plati. Nije snosio nikakve posledice. -

Ona dodaje da je advokatura degradirana, a da bi je drugi uvažavali, branioci prvo moraju da uvažavaju sami sebe i odstrane kukolj.

Advokat Nikola Dumnić smatra da u preporukama nije jasno definisana razlika između izveštavanja javnosti o nekom predmetu za koji je ona zainteresovana i reklamiranja.

- Ako je davati izjave za medije u predmetima u kojima advokati postupaju dozvoljeno, onda je to u redu. Preporuke nikako ne treba da zabrane informisanje javnosti od strane advokata o slučajevima u kojima učestvujemo - upozorava Dumnić.

Njegovom kolegi Branku Lukiću čini se da su preporuke dobre:

- Svi bi da sve funkcioniše, ali da se pravila ne odnose na njih. Možda je ovo trenutno za nekog pojedinca loše, ali verujem da će na kraju biti dobro za esnaf. Dobro je uočeno da je u branši sve manje posla, a sve više advokata. U Americi su strašne kazne za kršenje advokatskih načela, oduzimaju se i dozvole za rad.

Advokat Ivan Simić kaže da bilo koji advokat "koji svoju delatnost zasniva na ispomoći radi izvlačenja novca klijenata i time čitav esnaf stavlja u rang visokorizične delatnosti" (pranje novca) ne zaslužuje da se bavi advokaturom. Takođe, neprimereno je i učešće u rijaliti programima. Ali on u Preporukama vidi i nešto drugo:

- Nemali broj kolega prepoznaje poruke da oni koji nisu bliski "komorskim klanovima" ili političkim strankama, neće uživati zaštitu, već će se sami boriti ne samo za klijente i svaki dinar, kao i protiv potencijalne represije komorskih organa. Svaki advokat ima pravo da u medijima kritikuje sve društvene fenomene koje smatra devijantnim, pa tako i odluke "vrhovnog komorskog organa". Pitam se da li je ovo uvođenje reda ili "dovođenje u red" advokata. Veliki broj kolega ovo pismo doživljava i kao suptilnu demonstraciju moći određenih struktura koje imaju prevlast u AKB.

Preporukama se, između ostalog, zabranjuje samoreklamiranje u medijima i na društvenim mrežama, skupljanje klijenata preko posrednika, uzimanje na hiljade tipskih sporova koje advokat ne može da stigne da odradi, pa angažuje za mizerne iznose druge ili zastupanje ispod tarife.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S. - S. J. M., 07.04.2022.
Naslov: Redakcija