Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENA I DOPUNA ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE: Koalicija 27 traži da se ponovi postupak izmene Zakona


Koalicija 27 i više od 40 organizacija civilnog društva podneli su zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije za ponovno pokretanje postupka izmene Zakona o zaštiti prirode ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 91/2010 - ispr., 14/2016 i 95/2018 - dr. zakon).

Iz Koalicije 27 poručili su da su ustanovljeni brojni propusti u proceduri izrade, javnoj raspravi i sadržini Nacrta zakona o izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode, zbog čega je pozvano Ministarstvo da ponovljeni postupak sprovede transparentno, u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama.

Predstavnica Koalicije 27 Milica Radanović izjavila je da radna grupa, koja je trebalo da učestvuje u izradi izmena i dopuna, nije sazivana još od februara 2019. godine.

"Krajem marta smo sasvim slučajno saznali da je ovaj proces ubrzan i da se Nacrt zakona nalazi na javnoj raspravi. Dokumentaciju je bilo izuzetno teško pronaći na sajtu koji dobro poznajemo", naglasila je Radanović, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi da, iako Nacrt zakona predviđa rešavanje problema izgradnje malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, istovremeno ostavlja dovoljno prostora da se ta praksa nastavi ukoliko se određeni projekat proglasi "opštim interesom i nacionalnim značajem".

"Ne postoje jasno definisani kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja i to otvara prostor za donošenje odluka bez učešća javnosti, a to ne samo da je loša praksa, nego može da rezultira projektima opasnim po očuvanje prirode u Srbiji. Zato su ovakve formulacije nedopustivi deo Zakona, barem dok se ne definišu jasni kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja", upozorila je Radanović.

Koalicija 27 smatra da ovaj postupak nije u skladu sa zakonodavnim okvirom Srbije, principima dobre prakse i međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Srbija, te s toga organizacije civilnog društva zahtevaju od Ministarstva da postupak izrade Nacrta proglasi nevažećim i ponovo organizuje ceo postupak.

Izvor: Vebsajt Beta, 09.04.2021.
Naslov: Redakcija