Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA ANTIKRIZNOG PROGRAMA EKONOMSKIH MERA: Fiskalni savet ukazuje da je većina planiranih mera opravdana i u skladu s dobrom međunarodnom praksom, osim isplate sto evra punoletnim građanima


Planirano veliko zaduživanje Srbije, od više od tri milijarde evra, za smanjenje negativnih ekonomskih posledica pandemije COVID 19 načelno je opravdano, ali ima i pogrešnih poteza ocenio je Fiskalni savet.

Kako ističu, Srbija je, kao i gotovo sve zemlje pogođene epidemijom, odlučila da reaguje na ekonomsku krizu izazvanu virusom snažnom državnom intervencijom. Fiskalni savet to podržava i ističe da uspeh planiranog programa presudno zavisi od tri činioca.

"Bitno je da sve mere iz programa budu ekonomski racionalne, da se na vreme obezbedi njihovo finansiranje i da njihovo sprovođenje bude efikasno i pravovremeno, odnosno bez kašnjenja", navode.

Većina, kako kažu, planiranih mera je opravdana i u skladu je sa dobrom međunarodnom praksom sem isplate 100 evra punoletnim građanima koja je "potpuno neprimerena".

"Mere koje su usmerene ka privredi i zaposlene u privatnom sektoru odnose se na odlaganje poreskih obaveza, budžetsku pomoć za isplatu zarada i za povećanje likvidnosti. Ove mere Fiskalni savet ocenjuje pozitivno. Međutim, najavljena isplata 100 evra svim punoletnim građanima Srbije, koja će koštati budžet skoro 600 miliona evra (kojima budžet ne raspolaže) – višestruko je loša. Ekonomski je neefikasna jer ne može da utiče na osetno i održivo ubrzanje domaće privrede, socijalno nefokusirana jer najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je potrebna finansijska pomoć (što bi jedino imalo smisla u ovom trenutku), fiskalno neodgovorna jer nameće dodatno i veliko zaduženje zemlje u godini u kojoj će i fiskalni deficit i javni dug imati snažan rast", objašnjavaju u Fiskalnom savetu.

Država za finansiranje svih budžetskih obaveza u 2020. godini (uključujući i planirane mere) mora kod kreditora da obezbedi oko 6,5 milijardi evra što će, kako ocenjuju, biti veliki izazov.

"Možda i najvažnije ekonomsko pitanje u ovom trenutku o kom se u javnosti nedovoljno diskutuje jeste – od koga i pod kojim uslovima će se država zadužiti tokom 2020. za finansiranje svih svojih obaveza?", navodi Fiskalni savet.

Vlada bi, kako kažu, morala da efikasno usvoji sve neophodne uredbe za sprovođenje (nespornih) mera i da do kraja definiše delove paketa koji nisu precizirani. Dodaju da se ne sme dozvoliti nijednom delu države, uključujući lokalnu samoupravu, da u vremenu krize šire nelikvidnost ka privredi.

Uz odgovoran pristup Vlade, ocenjuje Fiskalni savet, javne finansije Srbije imaju kapacitet da se izbore sa tekućom krizom.

"Pandemija virusa korona nesumnjivo će imati snažan negativan ekonomski uticaj na dobar deo privrede i građana Srbije, ali i na javne finansije zemlje. Međutim, i pored svih teškoća i nepoznanica koje očekuju javne finansije tokom 2020, Srbija trenutno ima kapacitet da izdrži tekuću krizu bez makroekonomskih nestabilnosti", ocenjuje Fiskalni savet.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.04.2020.
Naslov: Redakcija