Zastava Bosne i Hercegovine

UVERENJA ZA PRAVNA I FIZIČKA LICA SA KOSOVA I METOHIJE U OSNOVNIM SUDOVIMA U SRBIJI


Građani i pravna lica sa prebivalištem odnosno sedištem na teritoriji AP Kosova i Metohije mogu na svoj zahtev u bilo kom osnovnom sudu u Srbiji dobiti uverenja da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nisu osuđena, saopšteno je iz Ministarstva pravde, koje je o tome obavestio i sve sudove u Srbiji.

Građani mogu dobiti uverenje o tome da li se protiv njih vodi krivični postupak ukoliko im je ono potrebno za zaposlenje, zasnivanje usvojenja, hraniteljstva, starateljstva ili za potrebe meritornog odlučivanja suda.

Uverenje se izdaje i u slučaju potrebe za spajanjem sudskog postupka, odmeravanja kazne, nabavke oružja, dobijanja vize, otpusta iz državljanstva, promene ličnog imena i prezimena, sticanja državljanstva Republike Srbije, školovanja i zaključenja braka u inostranstvu.

Pravna lica sa sedištem na teritoriji KiM mogu dobiti uverenje o tome da nisu osuđivana i uverenje o tome da li se protiv njih vodi krivični postupak u slučaju da se javljaju na konkurs za javne nabavke, za potrebe meritornog odlučivanja suda, za dobijanje dozvole za obavljanje određene delatnosti, dobijanje licence za prodaju duvanskih proizvoda, upis u registre ponuđača.

Za istu svrhu traži se i kaznena evidencija pravnih lica, navodi se u informaciji Ministarstva pravde.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.04.2018.
Naslov: Redakcija