Zastava Bosne i Hercegovine

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Nacrt ustavnih izmena pred Venecijanskom komisijom do kraja nedelje


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem o budućim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, koje predstavljaju jedan od najznačajnijih zadataka u okviru Poglavlja 23.

Kuburović je ukazala na to da je Ministarstvo pravde završilo usaglašavanje radnog teksta ustavnih izmena i da je tom prilikom uzelo u obzir određena mišljenja koja su dostavljena ministarstvu tokom javne rasprave.

Ona je rekla da će do kraja nedelje usaglašeni tekst biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, kao i objavljen na sajtu Ministarstva pravde, kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju sa njegovim sadržajem.

Kuburović je istakla da će nacrt amandmana Venecijanska komisija razmatrati u okviru svog redovnog junskog zasedanja, a da će Ministarstvo pravde poštovati preporuke tog tela.

Takođe, ona je izrazila nadu da će nakon usaglašavanja sa preporukama Venecijanske komisije i sam nacrt biti do kraja godine i pred narodnim poslanicima.

Fratini je istakao da će ustavne izmene, koje će doprineti uspostavljanju balansa između grana vlasti, biti značajan korak napred na putu Srbije ka EU, i ocenio da Venecijanska komisija ima pun legitimitet i da je sastavljena od stručnjaka iz oblasti prava.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.04.2018.
Naslov: Redakcija