Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa smanjena na 3 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je 12. aprila 2018. godine da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3 odsto. Istovremeno, doneta je odluka o suženju koridora kamatnih stopa, sa ± 1,5 na ± 1,25 procentnih poena, što znači da je kamatna stopa na depozitne olakšice ostala nepromenjena.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je procenio da očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu pružaju mogućnost za dodatno ublažavanje monetarne politike.

Usporavanje inflacije u protekla tri meseca bilo je veće od očekivanog i međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,4%, što ukazuje na to da su inflatorni pritisci dodatno sniženi. Niske inflatorne pritiske potvrđuje i kretanje bazne inflacije, koja je u martu usporena na 0,8% međugodišnje. To je njen najniži nivo otkad se inflacija meri promenom indeksa potrošačkih cena. Izvršni odbor je istakao da će se, prema projekciji, inflacija i narednih meseci zadržati oko tekućeg nivoa. Približavanje centralnoj vrednosti cilja očekuje se u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje. Na to da su inflatorni pritisci ostali niski, ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji očekuju da će inflacija i za dve godine unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (3,0%). Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda. Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje postoji po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta. Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast. Izvršni odbor ističe i da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. maja 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 12.04.2018.
Naslov: Redakcija