Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O OBAVEZNIM ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA ODREĐENIH KATEGORIJA ZAPOSLENIH LICA U OBJEKTIMA POD SANITARNIM NADZOROM, OBAVEZNIM I PREPORUČENIM ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA KOJIMA PODLEŽU ODREĐENE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA: Frizeri i kozmetičari obavezni da na svakih šest meseci urade sanitarni pregled na oboljenja kože, noktiju i dlake, vidljive sluzokože i tuberkuloze, rendgensko snimanje pluća, laboratorijski bris ždrela i nosa i laboratorijski pregled stolice


Sanitarni pregled frizera, koji osim dosadašnjeg pregleda ruku i noktiju u poslednjih godinu dana obuhvata i uzimanje brisa grla i nosa, kao i laboratorijsku analizu stolice, za pojedine poslodavce samo je besmislen, dodatni trošak....

"Frizer je zdrav u onoj meri u kojoj ne podleže alergijama na preparate koje koristi u salonu. Naveo sam već, znači ako nije alergičan, ako se ne pojavljuju ekcemi na rukama zbog korišćenja fiksira, hidrogena, balzama, šampona, nekih farbi za kosu, kiselina, onda nema potrebe, kakav uzorak stolice? Kakav bris grla, nosa? Pa to se tabletom izleči malo šmrcanje", rekao je Marko Trivunović iz sektora frizera Unije poslodavaca Vojvodine.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine objašnjavaju da se dodatni sanitarni pregledi rade zbog toga što nisu sve bolesti vidljive golim okom, odnosno, rad sa ljudima može dovesti i do toga da se potencijalna zaraza prenosi bez simptoma.

"Sanitarni pregledi su ciljani pregledi, koji imaju za cilj da osoba bude i zdravstveno i higijenski bezbedna. Šta to znači? Znači da pregled ima za svrhu da osobu koja dođe na sanitarni pregled obavi jedan lekarski pregled, i na tom pregledu možemo da utvrdimo da li je osoba obolela sa vidljivim simptomima i znacima, ili je ona kako mi to kažemo, rezervoar ili kliconoša. To znači da ona može da ima prisutne određene bakterije, koje ne izazivaju kliničke znake i simptome, ali osoba može da ih prenese na drugu osobu", potvrdila je dr Smiljana Rajčević iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Obaveznom sanitarnom pregledu na svakih šest meseci podležu lica koja rade poslove snabdevanja vodom, zaposleni u proizvodnji, prometu i distribuciji hrane, medicinskih, kozmetičkih sredstava i lekova, kao i zaposleni u vrtićima i ustanovama socijalne zaštite, ali takođe i frizeri, pedikiri, manikiri, tatu i pirsing majstori. Ukoliko se tokom pregleda otkrije prisustvo bakterija, oboleli dobija privremenu zabranu rada, sve dok se ne ispune svi uslovi za dobijanje knjižice.

Izvor: Vebsajt RTV, Maja Guzijan, 11.04.2018.
Naslov: Redakcija