Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O POSTAVLJANJU BAŠTE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: U baštama ugostiteljskih lokala mogu da budu postavljeni samo beli, bež ili crni suncobrani, i to bez reklamnih obeležja


Prema Odluci o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014, 25/2014 - ispr., 34/2014, 2/2015, 29/2015 i 63/2016) donetoj 2014. godine, a dopunjenoj narednih godina, ugostiteljski objekti u Beogradu moraju da poštuju i pravila o boji suncobrana i tendi, ali i da obrate pažnju da baštenski elementi ne prelaze nacrtane granice. Većina njih se i ove sezone trudi da propis ispoštuje, ali ima i sitnijih nepravilnosti.

Sunčano, prolećno vreme i prijatna temperatura podstakli su Beograđane, ali i turiste da uživanje u svojim omiljenim napicima i jelima povere ugostiteljskim objektima "na otvorenom". Veliki broj kafića i restorana spremio se za letnju sezonu, ali to takođe podrazumeva i pojačanu inspekciju.

Posebno jer su prethodnih godina pojedini lokali zloupotrebljavali dozvole i širili se, pre svega po Knez Mihailovoj i okolnim ulicama, kako god su hteli.

U baštama ugostiteljskih lokala mogu da budu postavljeni samo beli, bež ili crni suncobrani, i to bez reklamnih printova. Ovog proleća ugostitelji se trude da poštuju pravila, birajući najčešće bež boju, mada se ponegde mogu naći i reklamni suncobrani, pa čak i neki drugih boja.

- Stvarno poštujemo sve zakone, svi suncobrani su nam bež boje. Sa strane bašte imamo privremene suncobrane sa reklamnim printom, ali smo delove sa printom savili tako da se praktično i ne vide - ispričao je konobar u jednom ugostiteljskom lokalu na Trgu republike.

Još jedna zanimljiva promena koju je Grad Beograd realizovao prošle godine jeste iscrtavanje granica bašta na ulicama belom bojom. Izbledele linije se po beogradskim kafićima prilično poštuju, iako je to tako uglavnom dok su stolovi slobodni. Ipak, to ne predstavlja veću smetnju, jer nema prolaznika koji zapinju ili udaraju u elemente bašte.

- To nije problem, pa imate ljudi kojima prosto treba više mesta - kaže Srđan sa osmehom i dodaje da se poštovanje propisa redovno proverava, budući da im inspekcije često dolaze u kontrolu.

Izvor: Vebsajt Blic, D. Maletić, 11.04.2018.
Naslov: Redakcija