Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O STAROM SAJMIŠTU USKORO U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI


Komemorativnim skupom kod Spomenika žrtvama genocida na mestu nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu, u Beogradu obeleženo sećanje na Jevreje stradale tokom Drugom svetskog rata.

Navodeći da je tokom Drugog svetskog rata na Starom sajmištu ubijeno oko 12.000 Srba i Roma i oko 9.000 Jevreja, gradski menadžer Goran Vesić je izrazio uverenje da će se Predlog zakona o izgradnji Memorijalnog centra na tom mestu u narednih nekoliko meseci naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

"Kada se usvoji taj zakon mi ćemo moći da nastavimo rad na Starom sajmištu. Do sada smo raselili centralnu kulu, moći ćemo da izvršimo eksproprijaciju imovine koja ovde postoji i da posle toga sa našim prijateljima iz Izraela krenemo u izgradnju Memorijalnog centra", ukazao je Vesić.

On je naveo i da će pored Memorijalnog, na Starom sajmištu biti izgrađen i obrazovni centar u kome će deca iz Srbije ali i iz bivše Jugoslavije i sa celog Balkana učiti o "užasima" Holokausta.

Vesić je podsetio da je 10. maj proglašen Danom sećanja na Holokaust u Beogradu, jer je na taj dan 1942. godine nacistički okupator proglasio Beograd gradom bez Jevreja.

"Mi se već nekoliko godina tog dana sećamo svih naših komšija Jevreja koji su ubijeni u Holokaustu, većina njih je ubijena na Starom sajmištu, a neki u Topovskim šupama. Ovo su dani kada treba da se sećamo prošlosti i kada zajedno sa našim prijateljima Jevrejima treba da koračamo u budućnost, koja treba da bude mnogo svetlija ali i da nikada ne zaboravimo ono što se desilo u prošlosti", ukazao je gradski menadžer.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam ocenila je da Srbi i Jevreji dele zajedničke patnje, istoriju ali i da u isto vreme žele da grade zajedničku budućnost.

"To je osnova solidarnosti i prijateljstva dva naroda. Ovo je prilika za nas da zahvalimo Vladi Srbije i Gradu Beogradu, kao i drugim gradovima i nevladinim organizacijama, što čuvaju sećanje na Holokaust", ukazala je ambasadorka.

Skupu na Starom sajmištu prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srbije, Jevrejske opštine Beograd, kao i članovi delegacije Međunarodne jevrejske organizacije "BONDS", koju čine istaknuti Jevreji iz Izraela i Južne Amerike.

Izvor: Vebsajt N1, 11.04.2018.
Naslov: Redakcija