Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA: Informatika i računarstvo postaje obavezan predmet od 5. razreda, počev od naredne školske godine. Plan nastave za peti razred predviđa i još dva nova predmeta, a to su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehničko i tehnologija. Ukidaju se i svi izborni predmeti i prelaze u sekcije, a ostaju obavezni izborni predmeti, veronauka, građansko, drugi strani jezik. Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će učenici petog razreda imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti


Informatika se od naredne školske godine uvodi kao obavezan predmet za učenike petog razreda, odlučeno je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).

Naime, na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uradio je plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja. NPS je usvojio plan za peti i šesti razred osnovne škole, a izuzeti su sedmi i osmi razred, jer na planove za njih ima dosta primedaba.

Plan nastave za peti razred osim uvođenja informatike i računarstva, kao obaveznog predmeta, predviđa i još dva nova predmeta, a to su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehničko i tehnologija.

Ukidaju se i svi izborni predmeti i prelaze u sekcije, a ostaju obavezni izborni predmeti, veronauka, građansko, drugi strani jezik.

Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će učenici petog razreda imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

Nastavnike koji strahuju da će zbog ukidanja izbornih predmeta ostati bez norme, ohrabrila je izjava pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković koja kaže da im neće biti smanjen fond časova.

NPS prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema.

Nedeljković je rekla da za nabavku računara u školama obezbeđena sredstva - 23 miliona dinara, da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti potrošeno 26 miliona dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je da će uvođenje informatike u obavezno osnovno obrazovanje uticati na unapređenje digitalne pismenosti, otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza, kao i na povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti.

Pozdravljajući odluku Nacionalnog prosvetnog saveta da se informatika i računarstvo uvedu u obavezno osnovno obrazovanje od petog razreda, počev od naredne školske godine ona je rekla da će novi nastavni plan doprineti unapređenju digitalne pismenosti kod dece, što je uslov za njihov uspešan društveni razvoj u globalnom okruženju i otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza.

"Sistemski pristup edukaciji o novim tehnologijama omogućiće i povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i podizanje digitalne bezbednosne kulture kod novih generacija", istakla je Matić.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija