Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O POSTAVLJANJU LETNJIH BAŠTA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA: Izmenama Pravilnika biće pooštreni uslovi za letnje bašte, te će u njima moći da se postavljaju samo suncobrani i pokretne tende od platna


U letnjim baštama umesto suncobrana nadstrešnice i fiksirane konstrukcije koje su ometale kretanje pešaka, ali i prolaz vatrogasaca i hitne pomoći. Tako je somborska glavna ulica izgledala prošlog leta....

Građani nezadovoljni, kaži nisu protiv letnjih bašta, ali ne na štetu pešaka i bezbednosti.

"Lepo je što su u centru letnje bašte, ali malo smetaju pešacima. Tu bi se trebao napraviti nekakav red", kažu Somborci.

Vlasnica stana u centru grada kaže da je prošlog leta bila svedok da hitna pomoć zbog zakrčenog prolaza nije mogla prići pacijentkinji na glavnoj ulici. Slično je bilo i sa vatrogascima.

"Zna se kako se i gde dobijaju dozvole i tako bi trebalo da bude, a ne ovako svako radi kako hoće i šta hoće", kaže jedan sredovečni Somborac.

Da će ove godine ipak biti drugačije i da će se uvesti red najavljuje glavni urbanista grada Sombora Milan Stojkov.

"Gradska uprava pokušava ove godine da zavede red i zbog toga su pripremljene dopune Pravilnika o postavljanju letnjih bašta na teritoriji Grada Sombora ("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2010, 5/2011 i 4/2013 - dalje: Pravilnik). Prošle godine bilo je narušavanja Pravilnika, a ove godine trudićemo se da se to ne ponovi. Važno je da protivpožarni koridori budu slobodni kako bi vatrogasna vozila prolazila nesmetano. Nažalost bili smo svedoci da su nadstrešnice koje su postavljene kao letnje bašte prošle godine zauzimale i deo gde treba da prolaze vatrogasna vozila", kaže Stojkov.

U letnjim baštama moći će da se postavljaju samo suncobrani i pokretne tende od platna.

On napominje da su prošle godine tendama bile zakrčene i ulivne ulice ka centru grada, ali i u tom delu ove godine moraće se poštovati Pravilnik.

Izmene Pravilnika koje treba da uvedu red u tačno definišu kolji prostor letnje bašte mogu da zauzmu i kako da izgledaju treba da budu usvojene na narednoj sednici Gradskog veća. Rezultati bi trebao se videti već narednih nedelja u centru grada.

Za sada je uklonjena jedna konstrukcija sa tendom koja je postavljena bez dozvole.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.04.2017.
Naslov: Redakcija