Zastava Bosne i Hercegovine

OD JUNA 2017. GODINE POČINJE ELEKTRONSKA OVERA ZDRAVSTVENIH KARTICA


U junu 2017. godine počinje elektronska overa zdravstvenih kartica – prvo za stalno i povremeno zaposlene, i članove njihovih porodica, za penzionere i korisnike novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje, a zatim, po fazama i za sve ostale od ukupno 6.835.789 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije.

To znači da ni poslodavci za svoje zaposlene, a ni penzioneri i ostale kategorije osiguranika koji individualno overavaju zdravstvenu ispravu, neće morati na šaltere.

Ideja pilot-projekta kojim započinje automatska overa zdravstvenih kartica je da se na primeru velikih obveznika, koji imaju zaposlene širom Srbije, realizuje automatska overa zdravstvenih kartica, na osnovu podataka o plaćenim doprinosima iz Poreske uprave, koje Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) preuzima od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

U zavisnosti od rezultata pilot-projekta, očekujemo da od oktobra automatska overa postane potpuno funkcionalna – kaže Verica Lazić, direktorka RFZO.

Elektronska overa, kažu u RFZO, bar za sada ne može da se primeni na nezaposlene, osigurane po osnovu bolesti, izbegle i raseljene, na osobe romske nacionalnosti, kao ni za poljoprivrednike i samostalnu delatnost, za koje Poreska uprava još ne dostavlja podatke o plaćenim doprinosima i zaduženjima.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 12.04.2017.
Naslov: Redakcija