Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: PUNA PRIMENA ZAKONA POčINJE 30. APRILA 2016. GODINE, DOK SE ODREDBE KOJE SE ODNOSE NA INSPEKCIJSKI NADZOR NAD NEREGISTROVANIM SUBJEKTIMA VEć PRIMENJUJU. NOVINA U ZAKONU JE PRIMENA INSTITUTA PROCENE RIZIKA, KOJA ćE UMANJITI NEUJEDNAčENOST U RADU INSPEKCIJA


Od 30. jula 2015. godine pa do sada broj novoregistrovanih subjekata povećan je za oko 15,5 odsto, u odnosu na period od godinu dana ranije, do čega je dovela primena pojedinih odredaba Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon), izjavio je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Željko Ožegović.

Zakon je usvojen 15. aprila 2015. godine, a njegove odredbe koje se odnose na kontrolu neregistrovanih subjekata primenjuju se od 30. jula 2015. godine, dok će puna primena Zakona početi 30. aprila 2016. godine.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali su i da je došlo do značajnog smanjenja neformalnog rada na crno za skoro za pet odsto.

Od avgusta 2015. godine do sada obavljeno je oko 170.000 inspekcijskih nadzora i dati su nalozi da se registruje oko 4.500 privrednih subjekata. Takođe, inspekcija rada je prošle godine tokom kontrola zatekla oko 16.500 neprijavljenih radnika. Posle izdatih naloga, poslodavci su prijavili 12.500 radnika.

Puna primena Zakona bi, između ostalog, trebalo da doprinese suzbijanju sive ekonomije, unapređenju transparentnosti rada inspekcijskih službi i njihove saradnje.

Takođe bi trebalo da utiče na unapredenje samog postupanja inspekcija budući da su se građani ranije često žalili na na dužinu nadzora, na profesionalnost i neznanje inspektora.

Ožegović ističe da Zakon "ide" ka tome da se svi koji su pokazali preduzetničke sposobnosti ujedno prevedu u legalne tokove kako ne bi predstavljali nelojalnu konkurenciju onima koji poštuju propise.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 11.04.2016.
Naslov: Redakcija