Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O INSPEKCIJSKOM NADZORU I O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA: Izmenama zakona ojačati kapacitete inspekcija i uvesti obaveznost korišćenja eInspektora


U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015, 44/2018 - dr. zakon i 95/2018) i drugim propisima nisu sistemski prepoznate karakteristike inspektorskog poziva, koje ga čine različitim od ostalih radnih mesta u javnoj upravi. Naime, radna mesta i zvanja inspektora, kao i osnovice za obračun plata, ista su kao i za državne službenike i službenike autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, iako se radi o drugačijim poslovima i zahtevi- ma radnih mesta.

U proteklih 15 godina racionalizacija broja državnih službenika dovela je do značajnog smanjenja broja inspektora, tako da danas prosečna starost inspektora iznosi 55 godina, a većina inspekcijskih službi, pored nedovoljnog broja inspektora, odnosno stručnih službenika za vršenje inspekcijskog nadzora, nema ni neophodnu administrativnu, pravnu i IT podršku. S druge strane, zakon je pred inspekcijske službe stavio nove obaveze, pre svega obavezu planiranja nadzora na bazi kontinuirane analize rizika, zatim stalnog izveštavanja kao i preventivno–edukativnog pristupa nadziranim subjektima.

Pored toga, zakonom je predviđeno korišćenje eInspektora za vođenje evidencija u vršenju inspekcijskog nadzora, iako softver eInspektor omogućava širi opseg aktivnosti od planiranja nadzora, preko pokretanja i vođenja postupka, odlučivanja, do pokretanja kaznenih postupaka i dr. Polovinom 2019. godine 36 republičkih inspekcija potpisalo je izjavu da je softver eInspektor funkcionalan, međutim statistika pokazuje da inspekcije ne koriste u potpunosti ovaj sistem. Jedan od razloga je i nepostojanje disciplinske odgovornosti rukovodioca. Ona je uvedena samo za inspektore koji ne vode evidenciju u eInspektoru (što je jedan mali deo mogućih aktiv- nosti). Trenutno ni pokrajinske ni lokalne inspekcije nisu uključene u sistem, te postoje neujednačene prakse inspekcija.

NALED u Sivoj knjizi 16 predlaže da se dopunom Zakona o državnim službenicima ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 81/2005 - ispr., 83/2005 - ispr., 64/2007, 67/2007 - ispr., 116/2008, 104/2009, 99/2014, 94/2017, 95/2018, 157/2020 i 142/2022), u članu 32 stav 2, predvidi da se podela radnih mesta na kojima se obavljaju određeni poslovi, a koji se uređuju posebnim zakonom dopuni i inspekcijskim poslovima. Potom bi ova pitanja trebalo urediti izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, po uzoru na primere dobre prakse, poput Republike Severne Makedonije. Radno mesto “inspektor” bi Zakonom o inspekcijskom nadzoru bilo razvrstano u odgovarajuća zvanja, a ovo uređenje statusa bi se odnosilo na inspektore svih nivoa javne vlasti - Republike, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave (grad i opština), kao i gradske opštine. Pored toga, potrebno je omogućiti dodatno zapošljavanje novih inspektora, relaksiranjem postojećeg ograničenja o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme.

Takođe, predlažu da se uvede obaveznost korišćenja eInspektora na svim nivoima vlasti, kao i da se uvede disciplinska odgovornost ukoliko se ne koristi eInspektor. Stoga bi Zakon o inspekcijskom nadzoru trebalo dopuniti propisivanjem da:

•           je republička inspekcija, inspekcija Autonomne pokrajine i inspekcija jedinice lokalne samouprave dužna da poslove inspekcijskog nadzora obavlja korišćenjem eInspektora, upotrebom svih funkcionalnosti koje ovo softversko rešenje omogućava;

•           je rukovodilac organa, u čijem je sastavu inspekcija, dužan da obezbedi uslove za uspostavljanje eInspektora unutar tog organa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska uprava;

•           je rukovodilac inspekcije dužan da obezbedi da inspekcija koristi eInspektor sistem za obavljanje poslova inspekcijskog nadzora i snosi odgovornost za njegovo korišćenje.

Dodatno, u prelaznim odredbama zakona potrebno je odrediti rok, tj. dati vremensku odrednicu za primenu predloženih rešenja za unapređenje.


Izvor: NALED Siva knjiga 16, 11.03.2024.
Naslov: Redakcija