Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: NALED predlaže da se izmenom Zakona preciznije urede zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


Praksa je pokazala da vrlo često postoji potreba stupanja na rad, danom potpisivanja ugovora o radu, jer kandidat ima svu potrebnu dokumentaciju i spreman je da krene sa radom isti dan kada potpiše ugovor. U tom slučaju se javlja problem sa inspekcijom, zato što je tumačenje Zakona takvo da poslodavac mora minimum jedan dan ranije da zaposlenog prijavi kroz sistem obaveznog socijalnog osiguranja.

Kada je u pitanju stupanje na rad, važećim Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje) je uređeno da ako zaposleni ne stupi na rad danom utvrđenim ugovorom o radu, smatra se da nije zasnovao radni odnos, osim ako je sprečen da stupi na rad iz opravdanih razloga ili ako se poslodavac i zaposleni drugačije dogovore. U praksi se dešava da zaposleni ne stupi na rad danom koji je utvrđen ugovorom o radu, pri čemu nije bio sprečen niti je imao bilo kakav opravdan razlog, a nije se drugačije dogovorio sa poslodavcem.

Problem se dešava zbog neusaglašenosti datuma zaključenja ugovora o radu kad se radni odnos zasniva i datuma stupanja zaposlenog na rad kada zaposleni stiče prava i preuzima odgovornosti iz radnog odnosa. Dakle, ugovor o radu i punovažan je od momenta njegovog potpisivanja, ali će pravne posledice proizvoditi u nekom kasnijem trenutku, trenutku stupanja zaposlenog na rad.

Međutim, poslodavac je često morao da izvrši i neke aktivnosti pre stupanja zaposlenog na rad (poput prijave u CROSO sistemu). Te se usled ne stupanja zaposlenog na rad poslodavcu javljaju brojni administrativni problemi. Recimo, s obzirom na to da Zakon nije precizirao postupanje u ovom slučaju već samo konstatovao “da nije zasnovan radni odnos” poslodavci imaju različite prakse dokazivanja ovog slučaja kako bi npr. davanje izjave rukovodioca da se zaposleni nije pojavio uz čekanje od tri dana koliko zaposleni ima rok da donese doznaku za slučaj bolovanja, vođenje evidencija kako bi ispratili realno stanje, poništavanje prijave u CROSO-u i sl.

NALED u Sivoj knjizi 16 predlaže da se u Zakonu o radu izmeni nekoliko članova i to:

•           Član 30 stav 1, unošenjem dopune da se radni odnos zasniva zaključivanjem ugovora o radu i stupanjem na rad;

•           Član 32 stav 1, tako da glasi: “Ugovor o radu, zaključuje se najkasnije sa stupanjem zaposlenog na rad, u pisanom obliku, odnosno elektronskom obliku u skladu sa posebnim propisima.”

•           Član 34, dodavanjem stava 3, tako da glasi: “Poslodavac je dužan da donese rešenje kojim se u skladu sa zakonom konstatuje da radni odnos nije zasnovan usled nestupanja zaposlenog na rad, te da ugovor o radu ne proizvodi pravno dejstvo. Rešenje koji poslodavac donosi ima deklaratorno dejstvo.” Na ovaj način bi se potvrdilo da radni odnos nije ni zasnovan, te da ugovor o radu ne proizvodi pravno dejstvo danom kada je zaposleni propustio da stupi na rad.


Izvor: NALED Siva knjiga 16, 11.03.2024.
Naslov: Redakcija