Zastava Bosne i Hercegovine

NALEDOVA SIVA KNJIGA 16: Uvesti eKarton, eBolovanje, depozitni sistem za povrat ambalaže, digitalizovati inspekciju


Uvođenje eKartona, eBolovanja, depozitnog sistema za povrat ambalaže, ali i jačanje kapaciteta i digitalizacija inspekcija ključne su preporuke za unapređenje privrede, koje je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uputila Vladi Srbije kroz svoju 16. po redu “Sivu knjigu”.

Ovogodišnja publikacija donosi 19 novih i 81 ažuriranu i unapređenu reformskih preporuka.

Prema rečima direktora Izvršnog odbora NALED-a Dejana Đokića, “Siva knjiga” počiva principima fer konkurencije, transparentnosti, vladavine prava i održivog razvoja, a ove godine izdvojeno je i 18 reformskih inicijativa od najvećeg značaja za brže evrointegracije Srbije.

“Novina je i da je 13 preporuka dobilo oznaku ‘Bezgotovinska plaćanja’, zbog svoje važnosti za suzbijanje sive ekonomije i dalji razvoj elektronske uprave i poslovanja”, rekao je Đokić.

Među deset reformskih prioriteta koje je NALED nominovao za agendu buduće Vlade Srbije našle su se i elektronsko plaćanje svih taksi i naknada, ukidanje parafiskalnih nameta koje čeka na rešavanje više od decenije, kao i smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada.

Pored njih su i objedinjena naplata poreza i doprinosa za preduzetnike, proširenje platforme za angažovanje sezonskih radnika na nove delatnosti, elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno pravnih odnosa, ali i uspostavljanje jedinstvene digitalne platforme za prostorno planiranje i rešavanje pitanja ozakonjenja.

“Nadamo se da će nova Vlada ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje, što je bio rezultat u proteklih nekoliko izdanja”, kazao je Đokić.

Među onim preporukama koje su rešene iz prethodne knjige, Đokić je izdvojio ukidanje naknade za konverziju zemljišta, uvođenje obavezne primene zelenih kriterijuma i kriterijuma kvaliteta u određenim javnim nabavkama, regulisanje elektronskih komunikacija u skladu sa EU standardima i uspostavljanje regulatornog okvira za digitalizaciju zdravstva.

Direktor EBRD-a Mateo Kolanđeli rekao je da u “Sivoj knjizi” postoji mnogo toga što je EBRD predlagao – unapređenje energetske efikasnosti i opcija za solarnu energiju i energiju vetra, na primer.

“U oblast životne sredine je mnogo uloženo, pogotovo u upravljanje čvrstim otpadom, a na tome radimo i dalje jer Srbija ima prostora za upravljanje otpadom. Još jedna oblast u okviru životne sredine na kojoj treba raditi je kvalitet vazduha”, rekao je Kolanđeli.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David istakla je pozitivan zaključak NALED-a u “Sivoj knjizi” u oblasti organske proizvodnje kao jedan kojim je zadovoljna.

“Investicije koje ćemo sada realizovati će doneti rezultate i biti već prepoznate u narednoj sivoj knjizi”, rekla je Ben David.

Šef delegacije EU u Srbije Emanuel Žiofre rekao je da se ciljevi EU poklapaju upravo sa onim poslom koji radi NALED i istakao da je Srbija na dobrom putu da postane sofisticirana ekonomija.

“Privreda Srbije iznosi 44 odsto proseka EU. Smatramo da se ovaj broj može uvećati. Potreban nam je brži rast i brže spajanje sa EU. Ovo nije pitanje sreće već identifikacije pravih reformi i zato smo predložili novi plan za Zapadni Balkan”, dodao je Žiofre.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 07.03.2024.
Naslov: Redakcija