Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVNO SHVATANJE VRHOVNOG KASACIONOG SUDA - PUNOVAŽNOST VALUTNE KLAUZULE KOD UGOVORA O KREDITU U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA I KONVERZIJA: Udruženje Građana “Franak Srbija” traži dopunu Pravnog stava


Kako je Pravno shvatanje usvojeno na sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda održanoj 02.04.2019.godine očigledno iznuđena politička, a ne pravna odluka Udruženje Građana “Franak Srbija” podnosi Zahtev za dopunu navedenog Pravnog shvatanja u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije i Evropske Unije i to na sledeći način:

1.         Odredbe tačke 1. i 2. Pravnog shvatanja usvojenog na sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda održanoj 2. aprila 2019. godine u celosti se odnose i na sve ugovore o finansijskom lizingu.

2.         Svi ugovori o kreditu-lizingu indeksirani u CHF valuti koji su prekinuti odlukom banke-lizinga i prinudno naplaćeni kao i svi ugovori o kreditu-lizingu koji su isplaćeni u celosti imaju se proglasiti odmah apsolutno ništavim, a banka-lizing kao odgovorna za ništavost ugovora indeksiranih u CHF valuti obavezati na naknadu celokupne štete pričinjene korisnicima kredita-lizinga u skladu sa članovima 104. i 108. Zakona o obligacionim odnosima ("Sl. list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - odluka USJ i 57/89, "Sl. list SRJ", br. 31/93, "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja i "Sl. glasnik RS", br. 18/2020).

3.         Svi ugovori o kreditu-lizingu indeksirani u CHF valuti, koji su neotplaćeni, a koji se mogu održati na snazi u skladu sa članom 105 Zakona o obligacionim odnosima, mogu se održati isključivo uz pismenu saglasnost korisnika kredita-lizinga, u suprotnom na zahtev korisnika kredita-lizinga ugovor se mora proglasiti apsolutno ništavim, a banka- lizing kao odgovorna za ništavost ugovora indeksiranih u CHF valuti obavezati na naknadu celokupne štete korisnicima kredita-lizinga u skladu sa članovima 104. i 108. Zakona o obligacionim odnosima.

4.         Svi ugovori o kreditu-lizingu indeksirani u CHF valuti, koji su neotplaćeni i za koji je izvršena konverzija, a koji se mogu održati na snazi u skladu sa članom 105 Zakona o obligacionim odnosima, mogu se održati isključivo uz pismenu saglasnost korisnika kredita-lizinga, u suprotnom na zahtev korisnika kredita-lizinga ugovor se mora proglasiti apsolutno ništavim, a banka-lizing kao odgovorna za ništavost ugovora indeksiranih u CHF valuti obavezati na naknadu celokupne štete korisnicima kredita-lizinga u skladu sa članovima 104. i 108. Zakona o obligacionim odnosima.

5.         Tačka 3. Pravnog stava se briše.

Uz ovaj zahtev prilažemo obrazloženje, tačnije pravni osnov dopune Pravnog shvatanja koji se temelji na zakonima Republike Srbije i Evropske Unije na čije poštovanje se Republika Srbija obavezala odredbom člana 16. stav 2. Ustava Republike Srbije, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zaključenim između Republike Srbije i Evropske unije 29.4.2008. godine.

Poštovani predsedniče, duboko verujemo da je poverenje u institucije sistema moguće povratiti samo i isključivo uz primenu svih zakona koji su na raspolaganju, a kako bi se građani i privreda republike Srbije zaštitile od sve nepoštene poslovne prakse koje dolaze bilo od banaka, lizinga, trgovaca ili proizvođača.

Duboko verujemo da će te ovom zahtevu posvetiti svu potrebnu pažnju te da će te nakon pažljivog razmatranja svih istaknutih argumenata doneti novo dopunjeno Pravno shvatanje koje će biti rezultat primene važećih zakona i propisa Republike Srbije i Evropske Unije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Udruženje Građana “Franak Srbija”, 09.02.2023.
Naslov: Redakcija