Zastava Bosne i Hercegovine

PROVERA VLASNIŠTVA NEPOKRETNOSTI


Ko je vlasnik nekretnine može da se proveri na e-Katastru, a da bi neko to uradio, potrebno je da zna ili registarski broj parcele ili adresu uz, naravno, opštinu.

Međutim, ako vlasnik kupi nekretninu od investitora, a vlasništvo u Katastru nepokretnosti se ne promeni - to može da bude prečica za problem.

Takođe, ako stan uopšte nije uknjižen jer je, primera radi, kupac odlučio da kupi nekretninu koja je još uvek u izgradnji, vlasništvo je na ovaj način nemoguće proveriti.

Ipak, to ne znači da ne postoji mogućnost provere duple prodaje stana.

Kako objašnjava agent u prodaji agencije za nekretnine “City expert” Nikola Ćobić, prava adresa za ovu proveru je notar.

“Od 2014. godine overa ugovora se vrši kod notara. Oni koriste bazu ‘Libra’, što je zapravo najveća prednost njihove uloge u prometu nekretnina”, kaže Čobić.

Kako objašnjava, svaki notar ima pristup ovoj bazi, a u njoj evidenciju svakog prometa na tržištu nekretnina.

Situacija je sada, zahvaljujući toj bazi i učešću notara u procesu kupovine, odnosno prodaje nekretnine, znatno olakšana nego što je bila do 2014. godine, kada je za overu bio zadužen sud, te su propusti bili češći.

“U ‘Libri’ se beleži svaki promet - nevažno je da li je kupoprodajni ugovor, predugovor, da li ste vi dali kaparu od, na primer, 5.000 evra, apsolutno svaki promet se beleži”, objašnjava Čobić.

Da bi neko proverio da li je stan koji je kupio već u nečijem vlasništvu, to nikako ne može da uradi sam, već jedino na ovaj način.

“Treba da se prikupi sva dokumentacija, pošalje notaru, koji kasnije proverava ‘Libru’. Ovo važi i za uknjižene i za neuknjižene stanove, što je dobro jer ako je stan neuknjižen, nema ga ni u Katastru, dok notarska baza nudi pregled bilo kakvog prometa koji se tiče određene nekretnine”, zaključuje on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova, Dunja Marić, 09.03.2023.
Naslov: Redakcija