Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA NOVČANA SREDSTVA ZA IZGRADNJU, UČEŠĆE U KUPOVINI, ODNOSNO KUPOVINU PORODIČNO-STAMBENE ZGRADE ILI STANA PO OSNOVU ROĐENJA DETETA: Nadležni organi uvažili mišljenje Zaštitnika građana pri donošenju nove Uredbe


Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozdravio je usvajanje Uredbe o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta ("Sl. glasnik RS", br. 18/2023 - dalje: Uredba), kojom je faktički uvaženo mišljenje ove institucije od 30.12.2022. godine kojim je predložena izmena uredbe o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine kako bi se propisali kraći rokovi za odlučivanje po zahtevima i kraći rokovi za prenos odobrenih sredstava na namenski račun, kao i potreba da se razmotri mogućnost ostvarivanja prava po ovoj uredbi onim građankama koje to pravo nisu ostvarile usled nerazumevanja propisane procedure.

“Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja smo, postupajući po pritužbi građanke, 30.12.2022. godine uputili mišljenje u kojem smo predložili da zajednički razmotre mogućnost da se proces dodele subvencija ubrza i pojednostavi. Zadovoljan sam što su naši zajednički napori rezultirali unapređenjem u ostvarivanju prava građana”, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je u septembru 2022. godine pokrenuo postupak kontrole rada nadležnih organa na osnovu pritužbe građanke da joj je u praksi bilo teško ostvarivo da ispuni uslove propisane Uredbom, posebno kada je u pitanju kupovina putem bankarskih kredita, imajući u vidu rokove i usklađenost kupca, prodavca i agencije za prodaju nekretnine.

Nakon postupka kontrole, Zaštitnik građana je 30. decembra 2022. godine uputio mišljenje kojim je tražio od ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i za brigu o porodici i demografiju da zajednički razmotre mogućnost izmene tada važeće Uredbe o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta ("Sl. glasnik RS", br. 25/2022), kako bi se propisali kraći rokovi za odlučivanje po zahtevima i rokovi za prenos odobrenih sredstava na namenski račun. Po novoj uredbi, komisija najkasnije u roku od 30 dana po prijemu potrebne dokumentacije odlučuje o podnetom zahtevu.

Takođe, Zaštitnik građana u mišljenju je predložio ministarstvima da razmotre mogućnost izmene Uredbe kako bi se građankama, koje nisu bile u mogućnosti da ostvare ovo pravo usled nerazumevanja propisane procedure a zbog zaključenja kupoprodajnog ugovora pre podnošenja zahteva za subvenciju, omogućilo da ostvare pravo na novčana sredstva za izgradnju ili učešće u kupovini stana po osnovu rođenja deteta. Novom Uredbom propisano je da će u ovim slučajevima komisija ponoviti postupak ukoliko podnosioci čiji su zahtevi odbijeni, ponove zahtev za dodelu subvencija u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove Uredbe.

Zaštitnik građana je u mišljenju predložio ovim ministarstvima i da u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu upute svim opštinskim i gradskim upravama uputstvo u kome će na jasan način biti predočena procedura, uslovi i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava na novčana sredstva za učešće u kupovini stana po osnovu rođenja deteta, u cilju sprečavanja eventualnih budućih propusta.

Preuzmite:

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 03.03.2023.
Naslov: Redakcija