Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKATI PROSVETE TRAŽE OBUSTAVU RADA U SVIM VASPITNO-OBRAZOVNIM USTANOVAMA


Tri reprezentativna sindikata u obrazovanju uputila su dopis Vladi Republike Srbije i Ministarstvu prosvete u kojem su zamolili da rad u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama bude privremeno prekinut zbog bezbednosti dece, studenata i 140.000 zaposlenih, da se ne bi u Srbiji, kako su naveli, dogodio italijanski scenario.

Dopis su uputili Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije uputio je dopis ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću kojim traže obustavu rada u predškolskim ustanovama na određeno vreme.

"Dužnost mi je da vas obavestim da među zaposlenim u predškolskim ustanovama Srbije vlada velika zabrinutost povodom epidemiološke situacije - proglašenjem pandemije koronavirusa u svetu i pojavom obolelih u našoj zemlji", navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da su ustanove samoinicijativno pojačale higijenske i profilaktičke mere i da su predškolskim ustanovama dostavljena uputstva o preventivnim merama u cilju sprečavanja prenošenja i širenja infekcije, ali da su zaposleni mišljenja da su te mere kontradiktorne, jer zahtevaju dodatan broj izvršilaca.

"Virusi se kod dece predškolskog uzrasta najbrže šire, jer deca dodiruju nos, lice i usta. Stavljaju igračke u usta, u igri su neprekidno u kontaktu sa vršnjacima, a neizvodljivo je pranje ruku nakon svakog kontakta", naglašava sindikat.

Ističu da su dodatnom riziku izložene pogranične opštine, gde je veliki protok ljudi iz inostranstva.

Izvor: Vebsajt N1, 12.03.2020.
Naslov: Redakcija