Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOMPANIJE RAZMATRAJU RAD OD KUĆE ZBOG VIRUSA KORONA


Poslovni svet u Srbiji priprema se za eventualno masovnije širenje korona virusa, što podrazumeva izradu bekap planova za pojavu virusa u kolektivu, rad zaposlenih od kuće i testiranje funkcionisanja u kriznoj situaciji.

Pojedine velike IT kompanije već su poslale zaposlene da rade od kuće.

Kompanije u IKT sektoru u Srbiji već su napravile planove kako funkcionisati u uslovima korona virusa u državi, rekao je direktor Izvršne kancelarije Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević.

Kako je objasnio već tokom ove nedelje kompanije će izvršiti probe tako što će zaposleni jedan dan raditi od kuće kako bi se testirao kvalitet neophodnih veza za tu vrstu rada.

Ove kompanije još ranije su suspendovale službena putovanja u inostranstvo zbog globalne situacije oko korona virusa.

Portparol Infostuda Petar Stakić kaže da većina od 200 zaposlenih, od čega je 180 u Subotici, a 20 u Beogradu, već radi od kuće, po preporuci kompanije.

Preporučeno je da nemaju sastanke, da ne putuju i ako putuju da budu u samoizolaciji, kao i da nose zaštitne maske, a kompanija je napravila i svoje uputstvo za ponašanje zaposlenih.

Bankarski sektor je pripremljen za krizne situacije u vezi sa korona virusom, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Kaže da su Evropska centralna banka i Evropska bankarska federacija već poslali preporuku bankama da testiraju svoje bekap planove koje, inače, imaju sve banke.

"To je nešto što je sastavni deo procesa u bankarskom sektoru, ne samo u ovom slučaju, već i u drugim sličnim situacijama", rekao je Vasić dodajući da je tako bilo i pre nekoliko godina tokom epidemije gripa i u drugim sličnim situacijama.

Tako da su banke uvek spremne za rizične situacije, naglasio je Vasić.

"Bez obzira da li je u pitanju virus ili ne, svaka banka ima svoj ritam, pošto najveći broj je deo većih grupacija. U svakoj banci postoji komitet koji se bavi procenom rizika i koji prati preporuke relevantnih državnih organa, pre svega, Ministarstva zdravlja u slučaju korona virusa".

Kako kaže, postoji više mogućnosti funkcionisanja banaka u tim situacijama: rad u bankama, rad od kuće, više mogućnosti dopremanja novca, smanjivanje nekih aktivnosti...

Vasić je uveren da su banke u Srbiji dobro pripremljene i da bi prevazišle eventualno širenje korona virusa.

Napominje, takođe, da su banke imale već slično iskustvo kada se pojavio SARS i da i sada imaju odgovore na takve izazove.

Inače, Vlada Republike Srbije je donela hitne mere kojima će stranim državljanima iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske, privremeno biti zabranjen ulazak u našu zemlju.

Uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 (korona) kao i žarištima epidemije, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Novosti, 10.03.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija