Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA JAVNE UPRAVE: Cilj je uspešnije upravljanje kadrovima


Vlada Republike Srbije neprestano radi na aktivnostima koje imaju za cilj što uspešnije upravljanje kadrovima u upravi i stvaranju mnogo lepšeg radnog ambijenta jer na taj način stvaramo motivisanije službenike, koji su odgovorni za kvalitet usluga koje plasiramo građanima, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je na konferenciji u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu u Beogradu podsetio na program "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi - faza 2", koji finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Reč je o programu vrednom četiri miliona evra, koji je počeo prošle godine i sprovodiće se do 2021. godine. Taj projekat je, ističe Ružić, od velikog značaja jer omogućava da se obezbedi adekvatno stručno usavršavanje zaposlenima na lokalu.

"Iz tog razloga smo veoma zahvalni Savetu Evrope i delegaciji EU na razumevanju i podršci koja je kontinuirana i koja nam je u ovom domenu zaista i potrebna. Kroz taj projekat zajedno radimo na unapređenju stručnog usavršavanja u Srbiji i približavanju Srbije vrednostima

i standardima kako EU, tako i Saveta Evrope u pogledu funkcionisanja javne uprave, a svi znamo da je reforma javne uprave jedan od tri kriterijuma našeg približavanja upravo tim vrednostima", rekao je Ružić.

Ministar ističe da se investiranjem u zaposlene i adekvatnim edukacijama omogućava dostizanje tog cilja.

On je naveo da je nova zgrada Nacionalne akademije za javnu upravu izuzetno lep i moderan prostor, te da je to najbolji simbol reforme javne uprave koju Srbija sprovodi.

"Mislim da to simbolizuje i promenu države prema zaposlenima na svim nivoima vlasti", dodao je Ružić.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Dražen Maravić je rekao da naziv konferencije "Zajedno na istom zadatku" ima više značenja, navodeći da su Akademija, MDULS, Savet Evrope i delegacija EU zajedno na istom zadatku, a to je reforma javne uprave.

"Veoma je značajno za nas da obezbedimo da se brojne novine koje proističu iz reformi, procesa evropskih integracija, primene međunarodnih standarda zaista primene u praksi. To je teško postići, ali mi ćemo zajedno da radimo na tom zadatku", ukazao je on.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, Tobijas Flesenkemper, rekao je da Savet Evrope podržava i tesno sarađuje sa institucijama u Srbiji na unapređenju sistema ljudskih resursa u javnoj upravi u načelu, a naročito na opštinskom nivou.

"Mi smo taj rad započeli još 2003. godine, a potom nastavili 2008. nakon što je Srbija potpisala i potvrdila Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi 2007. godine", rekao je on i dodao da ta povelja utvrđuje standarde za zaštitu prava lokalnih samouprava.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.03.2020.
Naslov: Redakcija