Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Povećano interesovanje za registraciju stambenih zajednica posle posete inspektora. Većina stanara po ubrzanom postupku birala upravnike, plašeći se kazni


Izlazak na teren komunalnih inspektora kako bi "pogurali" stanare da registruju svoje stambene zajednice, dalo je efekta. U odnosu na kraj 2017. godine kada ih je u bazi bilo svega 10 odsto, prema sadašnjim podacima, evidentirano je oko 50 odsto zgrada, tačnije, oko 9.000 višespratnica. Po brojnosti prednjače Novobeograđani sa oko 1.470 objekata u evidenciji.

Prema rečima nadležnih za poslove stanovanja u prestoničkim opštinama, obaveštenja inspekcije razbudila su stanare. Nakon što su ih ugledali na svojim oglasnim tablama, većina njih po ubrzanom postupku birala je upravnike, plašeći se da inspektori ne posegnu za kaznama. Osim Novog Beograda, najveći broj registrovanih stambenih zajednica ima Zvezdara, 1.397, dok se na trećem mestu nalazi Palilula sa 1.122. Od toga veliki broj upisanih je nakon posete inspekcije.

- U periodu od 1. februara do danas registrovano je oko 400 stambenih zajednica - navode iz Opštine Palilula. - Komunalna inspekcija je od početka sprovođenja nadzora zapisnički izdala 194 naloga za registraciju. Napominjemo da su u tom vremenskom periodu podnete 303 prijave za registraciju.

Kako navode zaposleni na poslovima registracije, rukovodeći se time šta je isplativije i brže, većina je "kućepazitelje" izabrala iz redova stanara. Oni se odlučuju za upravnika iz redova članova skupštine stambene zajednice u dve trećine slučajeva, a ostatak čine oni koji biraju profesionalnog upravnika.

Najmanje zgrada evidentirano je u prigradskim opštinama, koje u odnosu na ostatak prestonice i nemaju mnogo višespratnica. U Sopotu ih je registrovano 22, u Surčinu 20, dok je u Barajevu oko 30 stambenih zajednica u bazi.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 09.03.2018.
Naslov: Redakcija