Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA JAVNE UPRAVE: Izveštaj SIGME o monitoringu ukazuje na stalan napredak u određenim oblastima reforme, kao i da je uspostavljen zakonski okvir za funkcionalnu javnu upravu


U poslednjih nekoliko godina reforma javne uprave uzela je pun zamah, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, povodom predstojećeg predstavljanja Izveštaja SIGME o napretku reforme javne uprave u zemlji.

"Svesni smo činjenice da je reforma javne uprave ključna za sve druge reforme koje sprovodimo, jer uređuje sistem javnih i državnih službi, obezbeđuje kompetentne kadrove i efikasno usmeravanje sredstava i pružanje usluga. Ona je ključna za naše pridruživanje Evropskoj uniji, jer naša javna uprava mora da bude izgrađena na efikasnim principima da bi bila kompatibilna i obezbedila standard dobre uprave kakav imaju evropske članice", rekao je Ružić.

Kako se navodi, u Izveštaju SIGME o monitoringu, koji se odnosi na period od maja 2015. do juna 2017. godine, konstatuje se da Srbija ostvaruje stalan napredak u određenim oblastima reforme javne uprave, kao i da je uspostavljen zakonski okvir za funkcionalnu javnu upravu.

Ovaj izveštaj, koji obuhvata šest ključnih oblasti reforme (strateški okvir za reformu javne uprave, izradu i koordinaciju politike, javnu službu i razvoj kadrova, odgovornost, pružanje usluga i upravljanje javnim finansijama), sadrži i preporuke koje su svojevrsna pomoć i pravac za dalje reforme u oblasti javne uprave i javnih finansija.

SIGMA je 2014. godine izradila Principe javne uprave kao podršku snažnijem pristupu Evropske komisije reformi javne uprave (RJU) u procesu proširenja Evropske unije (EU).

Principi određuju šta dobra javna uprava podrazumeva u praksi i opisuju glavne zahteve kojih zemlje moraju da se pridržavaju u procesu evropskih integracija.

Izvor: Vebsajt N1, 11.03.2018.
Naslov: Redakcija