Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PROMETU NEPOKRETNOSTI: U ovom trenutku ne postoji registar sa podacima o broju prodatih nekretnina u celoj zemlji. Da bi zbirni podatak bio javno dostupan neophodno je doneti novi zakon


U ovom trenutku nijedna institucija u Srbiji ne raspolaže ukupnim podacima koliko je nekretnina za stanovanje prodato u jednoj godini u celoj zemlji, navode u Javnobeležničkoj komori.

"Centralni registar o prodatim nekretninama za teritoriju cele Srbije ne postoji jer je Zakonom o prometu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 93/2014, 121/2014 i 6/2015) za promet nepokretnosti predviđena isključiva nadležnost javnog beležnika na čijem području se nalazi nepokretnost koja je predmet ugovora", objašnjavaju u Komori.

Prema recima trgovaca nekretninama i investitora, podatak o broju prodatih nekretnina u jednoj godini bi omogućio svim učesnicima u lancu trgovine i gradnje, jasno praćenje tržišta, što bi, kako objašnjavaju, bilo značajno za buduće investicije.

"Postojanje ovakvog statističkog podatka je od izuzetnog značaja za trgovce nekretninama i investitore, kao i za ministarstva i banke, jer praćenjem trendova prodaje u zemlji u proteklim godinama, investitori bi mogli da imaju jasniju projekciju gde i koliko ulagati u stanogradnju, a držaci je bitno zbog ostvarenog prometa na godišnjem nivou", kažu u Klasteru nekretnina.

Oni ističu da je posrednicima u trgovini ovo bitan podatak i zbog praćenja broja udela agencija u prodaji, da bi se znalo koliko je prodaja "na crno".

S druge strane, kako kažu trgovci, Ministarstvu trgovine, koje je bilo predlagač Zakona o prometu nepokretnostima, ovaj podatak bi značio kako bi znali koliki je tačan godišnji obrt novca u ovom sektoru, Poreskoj upravi i Ministarstvu građevine kako bi se dobio tačan godišnji podatak o odnosu prodaje starih i novoizgrađenih kvadrata, a bankama - kako bi mogle da usklade stambenu kreditnu politiku.

Notari navode da svaki osnovni sud vodi posebnu evidenciju javnobeležničkih zapisa o ugovorima o prometu nepokretnosti i overenih ugovora, i to samo za nepokretnosti koje se nalaze na njihovom području.

"Ako javni beležnik sačinjava javnobeležnički zapis o ugovoru o prometu nepokretnosti, dužan je da odmah po izdavanju overenog ugovora strankama, elektronskim putem izvrši upis ugovora u Registar, kao i da pošalje osnovnom sudu skenirani primerak javnobeležničkog zapisa", kažu u Komori.

U Društvu sudija Srbije objašnjavaju da bi zbirni podatak bio javno dostupan neophodno je doneti novi zakon, te da se na tu temu razmišljalo.

"U Društvu sudija smo razgovarali na tu temu, a Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) kaže da se evidencije tog tipa moraju regulisati zakonom te je na nadležnima da predlože rešenje ovog pitanja", objašnjava Zorica Bulajić iz Društva sudija.

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu navode da podatke o prodatim nekretninama dobijaju svakodnevno te da samo na teritoriji Drugog suda imaju 100 različitih ugovora koji dnevno pristižu iz notarskih kancelarija.

" Dva zaposlena rade na obimnom poslu evidentiranja različitih ugovora kojih je u proseku 100 dnevno, pa smo zbog toga u značajnom kašnjenju sa unosom podataka u registar", objašnjavaju oni i dodaju da svaki pojedinačni sud u Srbiji ima registar sa podacima o broju prodatih nekretnina, a za sada, zbirna cifra ne postoji za celu zemlju.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.03.2017.
Naslov: Redakcija