Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZASEDANJE KOMITETA ZA PRAVNA PITANJA I LJUDSKA PRAVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVETA EVROPE U BEOGRADU 18. I 19. MAJA 2017. GODINE: Zasedanje će biti posvećeno pitanju izvršavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava


Na poziv Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu se 18. i 19. maja 2017. godine planira održavanje zasedanja Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posvećeno pitanju izvršavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Republika Srbija je do sada uspešno i blagovremeno izvršavala presude Evropskog suda za ljudska prava kako u pogledu plaćanja naknade, tako i po pitanju sprovođenja pojedinačnih i opših mera.

Prvo ozbiljnije kašnjenje u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava vezano je za slučaj Zorica Jovanović (slučaj "nestalih beba"), zbog nedonošenja zakona u vezi sa "nestalim bebama" u roku određenom presudom donetom u tom slučaju.

Iako je po prvi put najavljena mogućnost da Komitet ministara Saveta Evrope, kao organ koji nadgleda izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, usvoji prelaznu rezoluciju protiv Republike Srbije to se ipak nije dogodilo na 1280. zasedanju ovog tela održanom u periodu između 7. i 9. marta 2017. godine.

Umesto toga doneta je odluka istovetna po sadržini kao i Prelazna rezolucija u kojoj se Republici Srbiji odaje priznanje za mere koje je preduzela na izvršavanju ove presude, ali se podseća na obavezu da se taj zakon što pre usvoji, jer se prelazna rezolucija može usvojiti već na junskom zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope.

Izvor: Redakcija, Slavoljub Carić, 12.03.2017.