Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJEN PROGRAM FONDA ZA RAZVOJ RS ZA 2015. GODINU


Fond za razvoj Republike Srbije od ove godine omogućuje duže rokove za kreditiranje, niže kamatne stope i posvetiće značajniju podršku malom i početnom biznisu, izjavila je danas direktorka te institucije Slađana Backović.

Predstavljajući ovogodišnji program Fonda privrednicima okupljenim u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, Backović je istakla da se krediti klijentima mogu odobravati na rok do deset godina, što je solidan period za pokretanje investicione aktivnosti, ostvarivanje posla i za blagovremeno vraćanje kredita.

"Za dugoročne kredite Fonda za razvoj maksimalna kamatna stopa je tri odsto godišnje i nema drugih troškova", istakla je Backovićeva i napomenula da je jedan od važnih uslova taj da firma koja konkuriše za kredit nije gubitaš.

Ističući da se Fond tokom ove godine okreće malom biznisu, odnosno mikroklijentima i njihovim početnim poslovima, ona je dodala da je u tom pogledu iznos kredita za veće klijente - izvoznike ograničen na 200 miliona dinara.

Ostali mogu da konkurišu za kredite u iznosu do 100 miliona dinara, u skladu sa njihovim bonitetima i sredstvima obezbeđenja kredita.

Prema iskazanim potrebama klijenata, sačinjena "lepeza" od desetak kreditnih linija za različite vrste delatnosti.

Fond za razvoj odobrava između ostalog i investicione kredite za izgradnju objekata i nabavku opreme u poljoprivrednoj proizvodnji i agroindustriji, kao što su hladnjače, silosi i prerađivački kapaciteti.

Direktorka je posebno naglasila da će Fond posebno podržavati proizvodnju robe i usluge namenjene izvozu, kao i da da će u toj instituciji insistirati na tome da se povećava zaposlenost u Srbiji.

Preduzeće koje Fond kreditira ima ugovornu obavezu da, za vreme trajanja tog kredita, ne može da smanjuje broj zaposlenih radnika koji je bio u trenutku odobravanja kreditnog iznosa, dok god ga ne vrati.

Ona je istakla da se krediti odobravaju isključivo iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije i dodala da je je za plasman ove godine planirano ukupno šest milijardi dinara, ali taj iznos može biti niži ili viši, što zavisi od interesovanja klijenata.

Izvor: Tanjug, 12.03.2015.