Zastava Bosne i Hercegovine

LEX SPECIJALIS O PROJEKTU "BEOGRAD NA VODI": VLADA RS UPUTILA INICIJATIVU DA SE PREDLOG ZAKONA NE RAZMATRA PO HITNOM POSTUPKU


Vlada Srbije zatražila je od predsednice Parlamenta da se Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi" ne razmatra po hitnom postupku.

Skupština Srbije razmatraće predloženi zakon na sednici koja je zakazana za 18. mart.

Skupštinski Odbor za finansije prihvatio je predloženi tekst zakona. Pomoćnica ministra finansija Radmila Jagodić rekla je na sednici Odbora da se usvajanjem tog zakonskog predloga omogućava da se što pre krene u realizaciju projekta "Beograd na vodi", brzom i pravičnom eksproprijacijom zemljišta.

"Da bi se nešto izgradilo mora se nešto i oduzeti. Ovaj zakon se donosi, jer želimo da se jedan deo zemljišta privede nameni", rekla je ona i dodala da je tim zakonskim predlogom predviđeno i da će korisnik eksproprijacije biti Republika Srbija, što znači da će oduzeto zemljište biti u svojini Srbije.

Jagodić je navela da će građanima kojima bude oduzeto zemljište biti isplaćivana tržišna cena, da vrednost nekretnina procenjuje poreski organ, a da će im biti omogućena i žalba pred Upravnim sudom ukoliko su protiv eksproprijacije.

Podršku predloženom zakonu najavile su SNS, SPS, SPO, PUPS, dok su demokrate žestoko kritikovale taj projekat.

Izvor: Tanjug, 12.03.2015.