Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: POKRAJINSKI SEKRETARIJAT KONSTATOVAO DA U PREDLOGU ZAKONA NIJE PREDVIđEN MODEL ZA OSTVARIVANJE IZVORNIH PRIHODA ZA ORGANE TERITORIJALNE AUTONOMIJE IZ DELA NAPLAćENIH NOVčANIH KAZNI ZA PREKRšAJE I PRIVREDNE PRESTUPE


Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, uputio je Ministrastvu unutrašnjih poslova Srbije, primedbe i komentare na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Konstatovano je da nadležno Ministarstvo, kao predlagač zakona, nije predvidelo model za ostvarivanje izvornih prihoda za organe teritorijalne autonomije iz dela naplaćenih novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe, po modelu koji je predviđen između republičkih organa i lokalnih samouprava.

Naime, iako predložene izmene zakona propisuju istovetne obaveze za lokalne samouprave i za teritorijalne autonomije, a koje, između ostalog, podrazumevaju osnivanje tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, izradu strategija i godišnjih planova bezbednosti u saobraćaju, sprovođenje akcionih planova i druge obaveze, za jedinice lokalnih samouprava su predviđena sredstva za sprovođenje ovih aktivnosti, dok za jedinice teritorijalne autonomije nisu.

Sekretarijat, dakle, predlaže da se u Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima definiše model za finansiranje obaveza organa Autonomne pokrajine Vojvodine, kako bi se zakon mogao primenjivati i sprovoditi prema propisanim nadležnostima. To bi, ističe se, omogućilo efikasnije upravljanje bezbednošću saobraćaja, pre svega na putevima drugog reda u Vojvodini, kao i druge poslove iz nadležnosti. Ove primedbe su upućene i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Vebsajt Vlade AP Vojvodine, 12.03.2015.