Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DETEKTIVSKOJ DELATNOSTI: NOVINE U PROGRAMU OBUKE DETEKTIVA


Zakon o detektivskoj delatnosti omogućava široki delokrug rada i ovlašćenja detektiva pa će predloženi program obuke detektiva zadovoljiti sve kriterijume. Program je napravljen na osnovu iskustva iz okruženja posebno Slovenije i Hrvatske, kao i na osnovnim evropskim principima obrazovanja i stručnog usavršavanja detektiva, istaknuto je na dvanaestoj sednici Grupacije detektivskih agencija, Udruženja za privatno obezbeđenje PKS.

  • Na sednici je analizirana primena Zakona o detektivskoj delatnosti i Pravilnik o načinu sprovođenja obuke i osposobljavanja za obavljanje detektivskih poslova i načina polaganja stručnog ispita za detektiva sa programom obuke.

Tokom diskusije bilo je više predloga za poboljšanje teksta pravilnika pogotovo u članovima koji bi mogli da se tumače na različite načine. Kako je istaknuto, nepostojanje zakona dvadesetak godina, omogućilo je raznim agencijama da se bave detektivskim poslom bez adekvatnog obrazovanja i stručnosti. Takođe, pojedine agencije neprofesionalnošću i drugačijim shvatanjem delatnosti, kao i slab rad inspekcijskih organa, doprinele su ranijem lošem rejtingu u društvu.

Na sednici grupacije ukazano je da treba voditi računa o formiranju svih cena usluga posebno obuke i polaganja stručnog ispita za sticanje osnovne licence, kao i da se ubrza donošenje podzakonskih akata, kako bi se firme pripremile za sprovođenje.

Sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje PKS Zoran Milićević naglasio je da će zakon dati veći značaj i priznanje detektivskim agencijama. Zadatak Grupacije i Udruženja je da se u narednom periodu povezuje sa svim srodnim asocijacijama našeg regiona ali i Evrope, razvija saradnju i razmenjuje iskustva i analize rada detektiva, to je deo edukativnog programa, rekao je Dragan Trivan, predsednik grupacije. Analizom rada detektiva iz okruženja pokazalo se da je bilo padova posebno u Makedoniji gde ih više nema, ali i uspona kao u Sloveniji i Rumuniji, delom i u Hrvatskoj, gde detektivi u skladu sa svojim ovlašćenjima rade najdelikatniije istražne poslove u sprezi sa policijom i sudstvom. Slična je situacija i u drugim evropskim zemljama sa manjim oscilacijama od države do države, gde ova delatnost u profesionalnom smislu delovanja predstavlja spregu partnerskih odnosa policije, sudstva i detektiva, naveo je Dragan Trivan.

Zaključeno je da se na sledeći sastanak pozovu predstavnici MUP-a, kako bi se razmatrala podzakonska akta i programa obuke koji će u finalnoj verziji biti predložen od strane njihovog radnog tima.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 12.3.2014.