Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FONDOVI EU - "HORIZON 2020" SA BUDZETOM OD 80 MILIONA EURA FINANSIRAJU SE PROJEKTI IZ OBLASTI INDUSTRIJE, POLJOPRIVREDE, ZDRAVSTVA KAO I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE


Kako dobiti donacije Evropske unije, ko sve može da konkuriše za njih i kakva je procedura, samo su neka od pitanja na koja su u Novom Sadu odgovarali stručnjaci Balkanske bezbednosne mreže, koja za cilj ima da privrednicima u Srbiji približi Evropske fondove i povoljnosti koje oni nude.

Iako procedura za dobijanje sredstava fondova Evropske unije nije jednostavna, ukoliko se savladaju pravila i ispoštuju potrebni standardi, domaće firme, javna komunalna preduzeća, kao i razne organizacije mogu da pokrenu ili unaprede poslovanje korišćenjem evropskog novca, kojeg, kako ističu poznavaoci prilika, nikad nije bilo više.

"Naglasio bih da je u Srbiji od 1.jaunara 2014. godine krenuo novi "founding" ciklus, što znači da se nalazimo u jednom istorijskom trenutku i za Srbiju i za EU, jer nikada u istoriji nije bilo više otvorenih konkursa na raspolaganju za naše organizacije", objašnjava Boško Nektarijević, izvršni direktor Balkanske bezbednosne mreže.

Sa budžetom od skoro 80 miliona evra, jedan od programa koji je posebno interesantan za organizacije ili institucije u Srbiji koje se bave naučno-istraživačkim radom je "Horizon 2020", koji finansira projekte iz oblasti industrije, poljoprivrede, zdravstva kao i zaštite životne sredine.

"Ovaj program pruža brojne mogućnosti ljudima u Srbiji, ne samo naučnicima i istraživačima, već i zaposlenima u malim i srednjim preduzećima, jer im nudi mogućnost da se kreiranjem inovativnih proizvoda i usluga uključe u rešavanje problema, koji se tiču i Evropske unije", ističe Stiv Kvori, šef za edukaciju u Balkanskoj bezbednosnoj mreži.

Mogućnosti za korišćenje predpristupnih sredstava Evropske unije su brojne, a trenutak za informisanje Srpskih privrednika o njima nikada nije bio povoljniji, jer gotovo da nema sektora privrede koji nije obuhvaćen konkursima koji su trenutno otvoreni.

Izvor: