Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Vrednost izvedenih radova u četvrtom kvartalu 2023. godine veća za 13,9 odsto


Prema podacima koji su prikupljeni u četvrtom kvartalu prošle godine, vrednost izvedenih radova u Srbiji porasla u tekućim cenama za 13,9 odsto u odnosu na isti period 2022, a u stalnim cenama je rast 11,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, posmatrano prema vrsti građevina, ukupna vrednost građevinskih radova u ovom kvartalu u odnosu na isti godinu dana pre povećana je na ostalim građevinama za 20,3 odsto, a na zgradama je opala za četiri odsto u stalnim cenama.

U četvrtom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima RZS, vrednost izvedenih građevinskih radova najviše je povećana u regionu južne i istočne Srbije (22,6 odsto), Beogradskom regionu (20,3 odsto) i regionu Vojvodine (16,4 odsto), dok je vrednost izvedenih građevinskih radova opala samo u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i to 7,9 odsto, u stalnim cenama.

Statistički podaci pokazuju i da je od ukupne vrednosti ostvarenih građevinskih radova na teritoriji Srbije izvedeno 97,7 odsto, dok je preostalih 2,3 procenata izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Srbije u četvrtom kvartalu 2023., za radove koji su izvođeni na teritoriji Srbije i inostranstva, povećana je za 12,5 odsto u odnosu na isti period 2022. u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama ostvaren rast za 9,8 odsto.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 09.02.2024.
Naslov: Redakcija