Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Predviđen porez od 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra


Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji će se narednih dana naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije, predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.

Izuzetno je važno i to da nema ograničenja u primeni zakona, tako da će nadležni moći da utvrđuju da li se neko obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti.

Ministarka pravde Nela Kuburović ističe da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njegovoj primeni, kao što tvrde pojedini koji smatraju da će zakon poslužiti za obračun s političkim neistomišljenicima.

Biće ispitivana celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac, a predviđene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara za one koji u roku koji odredi Poreska uprava ne dostave tražene podatke.

Sudija Danica Maksimović, predsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenila je da će primena ovog zakona biti dobar instrument u borbi protiv korupcije i zloupotreba, kao i da će "značajno doprineti punjenju budžeta".

Izvor: Vebsajt RTV, 11.02.2020.
Naslov: Redakcija