Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O VOJSCI SRBIJE


Radna grupa za izradu Zakona o Vojsci je održala prvi sastanak, a ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da Srbija ima istorijsku priliku da usvoji zakon u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnost, tako da se nikome ne prilagođava.

"Prvi put imamo istorijsku priliku da od početka pišemo tako važan zakon kao što je Zakon o Vojsci Srbije, na način kako nama odgovara, zahvaljujući tome što smo doneli Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, kao i odluku o vojnoj neutralnosti države Srbije i Vojske Srbije", rekao je Vulin, otvarajući prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Vojsci Srbije.

On je rekao da se zakoni koji su doneti još u SFRJ, SRJ, stalno menjaju.

"Ovo je prilika da napravimo zakon o sebi, a po sebi", rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane je istakao da Srbija ne mora da pravi zakon za koji će joj aplaudirati bilo koji savez, neka druga vojska ili bilo koja druga država.

"Pravimo Zakon o Vojsci Srbije, koja treba da služi za odbranu naše zemlje i našeg naroda i ni za šta drugo. Zahvaljujući donošenju političke odluke o vojnoj neutralnosti, koju je doneo naš vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije, a podržala Narodna skupština, ovo je prvi put da možemo da donosimo zakon koji će regulisati isključivo Vojsku Srbije i to kako odgovara Vojsci Srbije i to je istorijska prilika koju će Vojska Srbije iskoristiti", zaključio je ministar Vulin, koji je, kako se ističe u saopštenju ministarstva, članovima Radne grupe dao i smernice za rad.

Sekretar Ministarstva odbrane Zoran Lazić, koji predsedava Radnom grupom, istakao je da telo čine najbolji pravnici u sistemu odbrane i da veruje da će uspešno odgovoriti na povereni zadatak.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.02.2020.
Naslov: Redakcija