Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: JP "Gradsko stambeno" promenilo proceduru za sklapanje ugovora sa građanima, dovoljan samo potpis upravnika


Stanari prestoničkih višespratnica ubuduće neće morati da ostavljaju svoje lične podatke prilikom sklapanja ili raskida ugovora sa JP "Gradsko stambeno". Nakon što su pojedini upravnici ukazali na ovaj nepotreban zahtev, a potom se obratili i Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, nadležni u pomenutom preduzeću odlučili su da promene proceduru.

Prema ranije važećim pravilima, kada je trebalo da se obave neki investicioni radovi u zgradi, uz zahtev za ovaj posao, "Stambeno" je insistiralo na tome da se uz to dostavi i spisak svih stanara sa imenom, prezimenom, jedinstvenim matičnim brojem i brojem telefona. Većina upravnika zbog toga je imala problema, jer komšije nisu bile saglasne da se njihovi podaci obelodane.

- Insistiranje "Gradskog stambenog" na ličnim podacima otežavalo je rad upravnika u sprovođenju odluka stambenih zajednica, jer pojedini vlasnici posebnih delova nisu želeli da ih daju - kaže Đorđe Aleksić iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016), upravnik ima obavezu da vodi evidenciju o vlasnicima, koja sadrži za pojedince ime, prezime i JMBG, a za preduzeća poslovno ime, adresu sedišta i matični broj. Ukoliko ih vlasnik ne dostavi upravniku, on nema načina da do njih dođe.

U "Gradskom stambenom" potvrdili su da su ispoštovali želje upravnika i stanara.

- JP "Gradsko stambeno" je, shodno važećim zakonskim propisima, promenilo proceduru svog poslovanja, pa je sada potrebno da se preduzeću dostavi odluka koju je potpisao upravnik - kratko su ukazali nadležni.

Iz Udruženja profesionalnih upravnika nadaju se da će pomenute nedoumice, u vezi sa ostavljanjem ličnih podataka, rešiti nova Odluka o kućnom redu, koja uskoro treba da bude usvojena. Ovim aktom, između ostalog, biće uređeno vreme kućnog mira, izdavanje zajedničkih prostorija, kao i dozvoljeni nivo buke. Tako, umesto odmora od 13 do 17 sati i od 22 do 6 časova, ubuduće će kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 sati, i noću od 22 do 7 ujutru.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. S. - G. N., 07.02.2019.
Naslov: Redakcija