Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KVALITETU JAJA: Proizvođačima dat rok do 1. jula 2019. godine da se prilagode novim zahtevima. Rok trajanja jaja ne može biti duži od 28 dana


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o kvalitetu jaja ("Sl. glasnik RS", br. 7/2019 - dalje: Pravilnik), kojim se kokošija jaja označavaju kao u većem delu sveta.

Jaja su, godinama, po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D, E - između kojih je razlika u pet grama, s tim da je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama.

Sada pri odabiru jaja više nećemo razmatrati da li da uzmemo ona sa oznakom S za koja znamo da teže od 65 do 70 grama, ili nešto manja A čija je težina pet grama manja, već ćemo jaja kupovati kao odeću, birajući između S, M, L i XL veličine. Ovaj način označavanja jaja zastupljen je u većini zemalja van Srbije.

  • XL - vrlo velika, težine od 73 grama i veća
  • L - velika, težine od 63 do 73 grama
  • M - srednja, težine od 53 do 63 grama
  • S - mala, jaja težine ispod 53 grama

Ono što ostaje isto su oznake za kvalitet jaja A i B koje pokazuju da li su jaja sveža ili rashlađena, namenjena industrijskoj proizvodnji. U prodaji će se naći jaja A klase sa oznakom "ekstra", što će označavati jaja upakovana u roku od četiri dana od dana nošenja jaja. Pakovanja sa rečima "ekstra" ili "ekstra sveže" mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Na kutiji jaja uskoro će se nalaziti i podatak o načinu uzgoja kokošaka koje su ih snele. Ovaj podatak biće označen brojevima, pa će 0 značiti da su jaja iz organskog uzgoja, 1 da su u pitanju jaja iz slobodnog uzgoja, broj 2 će označavati jaja iz podnog uzgoja, a 3 iz kaveznog.

Rok trajanja jaja ne može biti duži od 28 dana.

Novi Pravilnik stupa na snagu 14. februara 2019. godine, ali je proizvođačima dat rok do 1. jula 2019. godine da se prilagode novim zahtevima.

Izvor: Vebsajt 021, 10.02.2019.
Naslov: Redakcija