Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVEŠTAJ O PARALELNOJ REVIZIJI SVRSISHODNOSTI U JAVNIM NABAVKAMA VRHOVNIH REVIZORSKIH INSTITUCIJA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA


Evropski revizorski sud (ERS) i Nacionalna kancelarija za reviziju Švedske (VRI Švedske) uspešno su podržali Drugi regionalni projekat paralelne revizije svrsishodnosti sprovedene na temu javnih nabavki. Projekat paralelne revizije svrsishodnosti sproveden je u saradnji Državne revizorske institucije Republike Srbije i vrhovnih revizorskih institucija (VRI) Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Makedonije*.

Drugi regionalni projekat paralelne revizije svrsishodnosti trajao je 18 meseci i najveći je projekat ove vrste ikada sproveden u regionu. Cilj projekta bio je doprinos poboljšanju pristupa reviziji javnih nabavki, kao i jačanje kapaciteta za reviziju svrsishodnosti. Svaka od šest VRI predstavila je svoj rad kroz pojedinačni izveštaj. Na veb stranici ERS objavljen je zbirni izveštaj celokupnog projekta, koji predstavlja ključna zapažanja i zaključke pojedinačnih izveštaja koje su izradile učesnice projekta.

"Veliko mi zadovoljstvo što smo kao jedna od najmlađih vrhovnih revizorskih institucija u regionu imali priliku da aktivno učestvujemo u ovakvoj vrsti projekta i svojim radom potvrdili da možemo parirati u radu i rezultatima vrhovnih revizorskih institucija koje imaju mnogo veće iskustvo u radu od nas. Zbog toga sam posebno zahvalan Sektoru za reviziju svrsishodnosti poslovanja Institucije, koji je svojim aktivnim učešćem doprineo uspehu ovog projekta i ugledu Institucije. U 2017. godini, Državna revizorska institucija proslavila je prvu deceniju postojanja i rada, i veoma sam zadovoljan da smo upravo godinu jubileja zaokružili radom na ovom važnom projektu", rekao je Radoslav Sretenović, predsednik i generalni državni revizor.

Tokom osamnaest meseci, revizori Evropske unije pomagali su revizorima iz regiona u sprovođenju sličnih vrsta revizija iz oblasti javnih nabavki. I dok su metodologija i pristup revizije bili predmet zajedničkih diskusija između timova, revizorski timovi iz nezavisnih institucija sprovodili su istovremeno revizije svrsishodnosti, svaka u okviru svojih nadležnosti, i konačan izveštaj o reviziji dostavili relevantnim zainteresovanim stranama u svojoj zemlji.

"Aktivno učestvujemo u evropskoj revizorskoj zajednici i vrlo je ohrabrujuća činjenica da je ovako veliki broj vrhovnih revizorskih institucija, koje su učestvovale u projektu, bio spreman da podeli svoja iskustva, razmeni znanja i međusobno podrži razvoj kapaciteta revizije svrsishodnosti. Ovaj projekat doprineo je povezanosti VRI u regionu, čime je stvorena regionalna mreža koja će sigurno opstati", rekao je Klaus-Hajner Lene, predsednik ERS. On je dodao i da postignuti rezultati pokazuju da je razmena iskustva među revizorima korisna ne samo u teoriji, već i u praksi.

Zbirni izveštaj pokazao je da postoje značajni nedostaci u sistemima javnih nabavki. Glavni problemi uglavnom nastaju u fazama planiranja i praćenja javnih nabavki. Institucije ne procenjuju na pravi način svoje potrebe pre definisanja predmeta javnih nabavki. Rezultat toga jeste kašnjenje, rizik od prevare i opšte poteškoće u pristupu uslugama koje su potrebne građanima.

ERS veruje da će ovaj projekat dovesti do većeg stepena razumevanja problema u predmetnoj oblasti, promovisati prekograničnu saradnju na putu ka EU integracijama i podržati institucije javnog sektora u njihovom budućem radu.

Zbirni izveštaj na engleskom jeziku dostupan je na veb stranici ERS i možete ga pogledati OVDE.

Prevod Zbirnog izveštaja je u izradi i uskoro će biti dostupan.

Izvor: Vebsajt Državne revizorske institucije, 05.02.2018.
Naslov: Redakcija