Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Od 1. marta 2018. godine obaveza vakcina protiv pneumokoke


Vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije ili pneumokoke, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće besplatna i obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a davaće se deci rođenoj posle 1. marta 2018. godine.

Ova vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala česte infekcije gornjih disajnih organa, a roditelji su morali sami da je kupuju.

- Bolesti izazvane pneumokokom su najčešće u predškolskom uzrastu. Vakcina se uglavnom daje u uzrastu od šest nedelja do pet godina, ali može i starijoj deci, kao i odraslima.

Ne postoji gornja granica za primenu vakcine, samo se razlikuju rasporedi davanja. Nju su do sada dobijala deca koja su imala česte upale uva, pluća i bronhitis. Od 1. marta 2018. vakcinu će primati sva deca koja su rođena posle tog datuma, i to u prvih šest meseci u tri doze (sa razmakom od šest nedelja), sa revakcinacijom nakon godinu dana.

Do sada se uglavnom davala pred polazak u kolektiv, da se dete ne bi često razbolevalo i, ako se razboli, da bolest kraće traje i da se isključe komplikacije. Vakcina će biti besplatna, obavezna i dostupna u svim domovima zdravlja. Roditelji dece koja su rođena pre 1. marta, a često su bolesna, na predlog pedijatra vakcinu će morati da kupuju ili dobiju - kaže doc. dr sci. med. Nevenka Raketić, specijalista pedijatrija i imunologije.

Izvor: Vebsajt Kurir, 08.02.2018.
Naslov: Redakcija